Vennskap eller bekjentskap og sånnt

Er dette et vennskap eller bekjentskap? spør Dagbladet om forholdet mellom Ramin Osmundsen og Kraby. Spørsmålet er interessant langt utover denne situasjonen, fordi sosiale nettsamfunn ala Facebook og MySpace opererer med et vennebegrep som er svært forskjellig fra det tradisjonelle. I vennebegrepet er også inkludert bekjente, kollegaer, slektninger og folk en har truffet i ulike sammenhenger, eller noen en bare har en felles interesse med. Hva skjer neste gang noen søker en stilling, og det så viser seg at de er «venner» på Facebook? Hvor skal da diskusjonene om hvem som er venner av hvem  ende?
Et annet interessant aspekt er at det Granovetter kalte for svake sosiale bånd, som tilsvarer venner, kollega etc. er svært viktige i å få tilgang til ulike typer ressurser, for eksempel et arbeide. Kraby-saken illustrerer også dette poenget godt. Ministeren var ikke juridisk innhabil, men hun var sosialt innhabil i saken, nettopp fordi de var bekjente, eller venner som dagens ungdom ville si. Hva burde hun ha gjort? Selvsagt la noen andre avgjøre saken.

Blogged with Flock

Tags: ,

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.