Mobilitet – sosiologi og teknologi

Når sosiologer skriver om mobilitet snakker de enten om flytting eller om sosial mobilitet, at folk endrer sosial klasse eller tilhørighet. Den store klassereisen er for eksempel betegnelsen på at mange mennesker går fra å være «helt vanlige» til å ta steget opp ett hakk. Eksempler på slike klassereiser finner du i både Fredriksen og Røkke og andre som har gjort det bra økonomiske og materielt i livet.

Men når teknologene snakker om mobilitet handler det om mobile tjenester og at folk er i bevegelse når de bruker tjenestene. Mobileactive.org er

… a global network of people (and their tools, projects, and resources) focused on the use of mobile phones in civil society. We:

  • expand access to knowledge, ideas and experience about the use of mobile technology;
  • reduce learning costs for civil society organizations;
  • accelerate the use of effective tactics in campaigns; and
  • provide a comprehensive platform for data on mobile projects and mobile use around the world.

Du kan følge bokmerkene dere på Del.iciou.us/mobileactive, eller lese om dem i The Economist. MobileActive har også en wiki  der du for eksempel kan lære hvordan du lager effektive «social marketing» tekster.

Hva er nytten av slike tjenester? Etter mitt syn kan de bidra til å skape et mer demokratisk samfunn ved at flere mennesker kan få delta i ulike samfunnsdebatter, for eksempel via mobiltelefonen. Så er spørsmålet: Hva er verdien av at flere ytrer seg? Kanskje også folk som er dårlige til å uttrykke sine meninger og som kanskje er mest ute etter å slenge dritt om naboen? Jeg tror at også disse i det lange løp vil finne andre uttrykksformer og kanskje delta i andre typer diskusjoner, når de altså blir vant til formen og til tematikken. Dersom alle sosiale sammenheng du har deltatt i tidligere er over-gjerdet-diskusjoner, er det dumt å forvente at en skal kunne bli en kompetent samfunnsanalytiker, bare fordi teknologiene tillater alle ytringer. Men MobileActive bidrar til å skape arenaer der flere kan være med, og det tror jeg i det lange løp er til det gode for en demokratisk utvikling.

Ka du trur?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

4 Comments

  1. wonderful post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

  2. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet
    effective. A lot of times it’s difficult to get that «perfect balance» between superb usability and visual appeal. I must say you’ve
    done a great job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Internet explorer.
    Excellent Blog!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.