MOOC-status

Bilde

 

I dag åpner MOOCen ”Teknologiutvikling og samfunnsendring” første temaområde, slik at det går an nå se hvordan det vil se ut videre i praksis. Nå er mesteparten av materialet på plass for de seks første temaområdene. Disse vil bli gjort tilgjengelige uke for uke med start 2. September.

Underveis vil det være obligatoriske innleveringsoppgaver i form av små tester, twitteroppgaver, bloggoppgaver og diskusjonsoppgaver.  Første modul må fullføres før neste modul gjøres tilgjengelig, det vil si at en må ha gjort oppgavene.

Over 40 studenter har meldt seg på MOOC med eksamen og om lag 100 har meldt seg på den åpne MOOCen uten eksamen. Om de senere ønsker å ta eksamen vil de få anledning til å melde ”overgang” innen 1. November. Alle som fullfører de innlagte oppgavene vil imidlertid få et kursbevis fra NTNU.

Studenter som tar varianten med 2+2 dagers samling vil få tilgang til alt materialet allerede fra neste uke, mens de som tar kurset med 1 dags samling vil få tilgang noe før den første samlingen som er 16. August i Oslo.

I tillegg er det en rekke deltakere påmeldt gjennom Studiesenteret.no. Denne varianten vil i tillegg til nettbaserte leveranser slik som de andre har, også inneholde 6 skreddersydde nettbaserte forelesninger og 2 samfunnsarrangementer der kunnskap fra kurset settes inn i en lokal kontekst. Det betyr også at deltakerne på denne varianten vil skrive oppgaver der de bruker kursets kunnskap på lokale problemstillinger.

Det betyr at det i alt er 5 ulike grupper som skal gjennomføre noenlunde samme innhold på forskjellige måter. Når det hele er ferdig en gang før jul, vil vi også analysere erfaringene med en slik gjennomføringsmodell, men jeg kan allerede nå si at det er svært krevende. Blant annet skal de ulike gruppene ha forskjellige datoer for gjennomføring av oppgaver og innleveringer, de skal kunne se hverandres arbeider og de skal kunne samhandle på tvers av kull/gruppe.

Dette håper vi å få til ved å bruke Canvas, som Bibsys har installert. Men selv om jeg har erfaring fra en lang rekke LMSer gjennom de siste 15 årene, var det mer kronglete å sette seg inn i et helt nytt system enn jeg hadde forestilt meg. Ikke fordi systemet er vanskelig, men fordi måten å organisere oppgavene på er så ulike. Her integreres Twitter, WordPress for blogger og nesten alle sosiale medier på svært enkle måter. En kan twittre fra nettsiden med oppgaven og se twittermeldingene på den samme siden. Og det er denne fleksibiliteten vi ønsker å utnytte.

Så ønsker vi også å komme noe av kritikken mot MOOCs i møte, at de ofte blir for tradisjonelle og likt det en tidligere kalte nettkurs, ved å skape interaktivitet mellom deltakerne. Dette vil vi utforske etter hvert som kurset skrider frem. Blant annet vil vi la deltakerne gi ”karakterer” på hverandres oppgaver for å se hvordan dette kan påvirke både deltakernes egne forståelse av hva de har skrevet og også se om det går an å ”automatisere” enkelte av oppgavene knyttet til kurs mer enn det som er gjort på andre måter fra før.

2.september er offisiell lansering. 1. Modul eller temaområde er tilgjengelig i dag, så håper jeg du bidrar til å skaffe studenter. Det er interessant hvordan nettverkseffekter skapes.  DN skrev om initiativet i dag, da jeg sist snakket med journalisten var det 80 påmeldte. I dag tidlig var det 97 da jeg begynte å skrive dette innlegget. Jeg sendte lenke til DN-artikkelen på Twitter for en halv time siden, og nå er det 163 påmeldte til den åpne MOOCen. Nå tror jeg vi kan nå 500 før 2. September. 

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

2 Comments

  1. Veldig spennende, Arne! Regner med at du deler dine erfaringer med å tilrettelegge kurset som et MOOC. Har delt på Facebook, Twitter og med kollegaer, så håper jeg at ros om kurs og læringsform bidrar til ytterligere deltakere.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.