Facebook social ads – lovlige eller ikke?

New York times har en diskusjon om hvorvidt Facebooks nye «social ads» faktisk er lovlige eller ikke. De refererer til sjefen sjøl …

Mark Zuckerberg promised no less than a revolution with his idea that ads you see on Facebook will be attached to the names and photos of your friends who like the products being advertised.

There is at least one problem with this idea: It may be illegal under a 100-year-old New York privacy law. The statute says that “any person whose name, portrait, picture, or voice is used within this state for advertising purposes or for the purposes of trade without the written consent first obtained” can sue for damages. Moreover, such a use is also a criminal misdemeanor.

En ting er om annonsene er lovlige i henhold til New Yorks 100 år gamle lover, men spørsmålet er også om de i det hele tatt er lovlige andre steder. En av de forholdene som kan være avgjørende i så måte, er hvor annonsene egentlig er. Er de på serverne, og er det lovverket der serverne står som gjelder? Eller er de på skjermen, slik at det er lovverket der de ses som gjelder?

Dette er nok et eksempel  på at teknologi- og tjenesteutviklingen ligger langt foran de regulerende regimene. Og hva som sker i ettkant, kan det jo bli morsomt å overvære.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.