Beste praksis for produksjon av eKurs

Campus Technnology har en artikkel der de tar opp beste praksis i etablering av eKurs. Hovedpoenget er at dette er en helt annen pedagogisk genre enn tradisjonell universitetsundervisning. Prøver du å flytte forelesningen ut på nettet, kommer det til å gå galt, -i den forstand at du ikke lager undervisningsmateriale som er optimalt tilpasset nettbruk.

For eksempel bør nettbaserte kurs tilrettelegge for følgende typer kommunikasjon

  • Student-to-content interaction, which pertains to the ease with which students can access new concepts and interact with the learning material.
  • Student-to-student interaction, such as communication via instant message, chat, and message boards.
  • Student-to-instructor interaction, involving everything from ePortfolios to messaging.

I mine wiki-leverte kurs ivaretas dette på forskjellige måter. Du kan se eksempel på det i kurset eGovernment.

Interaksjon med innholdet ivaretas gjennom å bruke nettbaserte tekster, wiki som forbedres eller skapes av deltakerne. Student til studentinteraksjon gjøres gjennom blogger og kommentarer på andres blogger, samt ved diskusjonssiden i wikien. Det kan du se et eksempel på her, der deltakerne diskuterer om en video skal være del av teksten de skriver sammen til eksamen eller ikke. Og i eksamenswikien, der 30 personer sammen skal skrive en tekst, der finner en det kanskje beste eksempelet på samarbeid mellom studentene. Mens student-lærerkontakt ivaretas gjennom spørsmål-svar-sider, gjennom epost/telefon og på disse kursene særlig gjennom fysiske samlinger. Dette er altså mer et eksempel på det som kalles blended learning enn på et rent nettbasert kurs.

Jeg arbeider imidlertid med å gjøre disse kursene mer egnet til full leveranse over nettet, men det tar utrolig mye tid å få til i praksis. Derfor er det kanskje ikke på lufta før til neste år.

One Comment

  1. Dette er helt sikkert den veien utviklingen går. Jeg synes det er interessant det du foreleste i sos6501 denne uka, at dette handler om i størrelesorden 20% teknologi og 80% endring i organisasjon og arbeidsprosesser. Jeg kjenner dette godt igjen fra min egen arbeidsgiver som har flere tusen ansatte. Det innføres stadig nye nettbaserte samarbeidsverktøy, men organisasjonen trenger langt tid på å lære å utnytte dem optimialt – om vi noen gang greier det. Det skyldes nok både forståelse av den nye teknologien, arbeidsbelastning (man må bruke tid til å sette seg inn i nye verktøy i tillegg til å utføre den «vanlige» jobben) og at det nye er litt «skummelt». Gjennom å ta kurset sos6501 håper jeg å få bedre innsikt i den digitale nettsamfunnshverdagen, og bli en pådriver i å ta i bruk nye og mer effektive måter å jobbe på.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.