CIA bruker også wiki – noe å lære for andre?

Intellipedia has grown into a rich tapestry of knowledge, collaboration, and cross-agency efforts. Joda, det er CIAs egen beskrivelse av en suksessfull bruk av wiki i ulike former for etterretningstjenester. Andrew McAfee ved Harvard Business School har skrevet om hvordan en kan «belønne» dem som bidrar til å legge innhold inn i denne typen tjenester, og viser nettop til eksempelet Intellipedia i en bloggartikkel. McAfee er mest kjent som advokat for konseptet Enterprise2.0, bruk av web2.0-teknologier i ulike typer organisasjoner. Du kan lese noen av artilene på Andrews blog om dette her.
Hvem er så dette nyttig for? Jeg mener både offentlige virksomheter og ikke minst skoler har mye å lære av denne måten å arbeide på. Det er gjort spede forsøk på å implementere wiki i skolen gjennom NDLA, men jeg sitter med et inntrykk av at organiseringen av arbeidsprosessene her er gjort på en måte som ikke akkurat fører til stort eierskap for de aktuelle brukerne. «Skjult» utviklingsperiode med avgrenset deltakelse, -«lansering» av innholdet osv. Korriger meg dersom jeg tar feil, men en slik prosess strider også mot selve Enterprise2.0-ideen eller arkitekturen. Det er ikke bare resultatet som skal deles, men også prosessen, dersom en ønsker å skape eierforhold til innholdet.
Åpne planprosesser, å dele sin egen tvil og refleksjon er en smart måte å framstå på i denne sammenhengen. Planprosesser kan godt kjøres mer åpne fram til at planene er ferdige (som om de noensinne blir det …) og en har fattet beslutning om hva en skal gjøre videre.

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , ,

3 Comments

 1. Ein liten kommentar til sidesporet ditt om NDLA:

  Heilt korrekt; opne prosessar er eit ideal, også for NDLA. Det som er viktig å nemne er at NDLA (av svært mange årsaker) kjem i to steg. Det første steget tilsvarar meir eller mindre ei lærebok, trass i at strukturen bak/under opnar for mange måtar å presentere informasjon på, noe som blir utnytta etterkvart. Dette er eit redaksjonelt kvalitetssikra og godkjent produkt.

  Steg to, eller lag to, som blir sett på som den viktigaste ideen i NDLA-prosjektet, er ein wikidel som har ambisjonar om å involvere elevar, lærarar og andre ressurspersonar til å skape, samarbeide og dele.

  Som du veit er ikkje alle prosessar like enkle i norsk skule — det er ikkje berre å bake inn i undervisinga at elevane skal publisere eller opne for innsyn i arbeida sine, og alt frå forlagsbransjen til fagforeiningane til lærarane motarbeider heilt eller delvis prosjektet. Derfor blir gapet mellom idé og resultat større enn ønska, i alle høve i delar av prosjektet. Men vi ventar til wikidelen av prosjektet har vore på beina før vi feller ein dom over dette.

 2. Må tilføye, ser eg, at wikidelen, også kalla lag 2 i NDLA, ikkje er implementert enno, men blir det forhåpentlegvis i løpet av hausten.

 3. Takk for innspillet. Du sier at dette er et «redaksjonelt kvalitetssikra og godkjent produkt» og det er vel og bra, men det har altså lite med selve grunntanken bak Enterprise2.0 å gjøre.
  Så får vi vel vente og se da, -kanskje vil neste etappe gjøre susen? Jeg er ikke helt overbevist …

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.