Google stjeler alle annonsene

The Print Ad publisher network from Google provides access to 800 newspapers, representing nearly 70% of all U.S. paid circulation. … jaha ja. Var det noen som snakket om monopol? Det er i alle fall ikke langt unna. Les resten av artikkelen i ReadWriteWeb her. Takk til Howard Rheingold for tips.

image

En annen side av denne saken er at Google forsøker å revitalisere strekkodene og «kupongene», som amerikanerne er så glade i. Og redskapen er selvfølgelig mobiltelefonen. I stedet for å klippe ut kupongen, levere den i kassa og få rabatt, opprettes det en elektronisk forbindelse. Og hva tror du «kassa» på supern får i tillegg til informasjonen i strekkoden (her står hvor, når osv den ble trykt) ?

Helt riktig gjettet, telefonnummeret ditt, adgang til å koble data med andre data, med kundekortet ditt og kjøpsprofilen din. De store varehusene blir de fysiske butikkenes Google, dersom da Google selv ikke snart finner ut at de skal åpne butikker, for det er der de viktigste dataene om folks forbruk av fysiske varer og tjenester finner sted. Og i samme slengen gir du selvsagt tillatelse til at de kan sende deg «gode tilbud» på noe du tidligere har vist interesse for på mobilen.

Så en dag får du kanskje beskjed om at du nå har kjøpt så mange pakker med knekkebrød, at de gjerne vil gi deg en neste gang du kommer inn i butikken. Og i det øyeblikket du kommer inn, piper dingsen, -du har fått en melding.

I forlengelsen av dette scenariet er det mange muligheter. En er at Google gjennom sin nye mobiltelefon og sitt operativsystem for mobiler, vil gå i kompaniskap med butikkene (slik de har gjort med de 800 avisene, en rekke kabelTV-selskaper, store deler av www osv, og bare fange dataene, replikere dem på egen server og bruke dem til å analysere trender, utviklingstrekk og kundeprofiler. Hva skal de med det? Tilby deg mer skreddersydde tjenester selvsagt.

Og hvordan vil Amazon svare på dette? Kanskje du kan ringe fra neste generasjon av Kindle? Har du forresten lagt merke til at www.kindle.com fører deg rett inn i Amazons butikk? Eller kanskje du kan se film og knytte deg til iTunes, eller kanskje Amazon vil utvide spekteret og tilby både film, musikk og annet digitalt innhold i tillegg til tekst på vidunderplaten.

Det interessante er at det er vanskelig å spå om hva som kommer til å skje. Her er ingen proprietære teknologier lenger. All distribusjon foregår via Internett (og avisene da). Dingsen som skal scanne strekkodene finnes i alle hjem, og kalles til vanlig mobiltelefon. Denne knyttes nærmere tjenester som allerede finnes, i dette tilfellet Googles infrastruktur for håndtering av annonser i aviser, som altså ikke er det samme som Adsense . Og hva vil avisene selv gjøre? Når kommer dette systemet til Norge? Og hvor vil Finn være i dette bildet?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

3 Comments

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.