Twitter i presidentvalget

Diskusjonen om Twitter fortsetter, og blant tvilerne er journalisten i NYT, som lurer på om det er mulig å si noe fornuftig på 140 tegn. Men så fant hun ut at Twitter hadde satt opp en Election 2008 site, og oppdaget at kvittringene fra hundrevis av mennesker som følger valgene, plutselig kunne betraktes som et nytt massemedium. Hva er dette?

Det siste innlegget i skrivende stund (publisert i USA for under ett minutt siden) kan fortelle at McCain har kjøpt tjenester fra et lite webutviklingsfirma for en million dollar, kanskje ikke så rart i seg selv. Men resten av artikkelen framstår som et godt eksempel på konspirasjonsteori, her er kanskje noen svin på skogen? Ikke vet jeg, men det interessante er at «alt» som berører kandidatene og deres visepresidentkandidater nå ser ut til å nå offentlighetens lys. Jo fler som bruker kanaler som Twitter, som jeg forøvrig har skrevet om før også, jo flere innspill kommer det i debattene, og jo fler interessenter må kandidatene forholde seg til. Det er ikke lenger bare massemediene som setter dagsorden, men også i høyeste grad web20-teknologiene og tjenestene som er skapt på denne teknologiplattformen.

Det tar tid, men mange av disse tjenestene påvirker det tradisjonelle medielandskapet. Det skapes nye nisjer, og arbeidsdelingen mellom de nye og de gamle endres. Derfor påvirker de nye tjenestene også de gamle, selv om de som arbeider i de gamle ikke vil forholde seg til det nye.

Så hva kommer til å skje i det neste norske valget? Hvordan vil Jens og co bruke Facebook? Her kreves mer enn en profil. Vi vil ha nettmøter, nettdiskusjoner om viktige saker. Og Twitter er et glimrende medium til å formidle øyeblikkets initiativ

Og mens jeg har skrevet, har det tikket inn en rekke nye tweets. Det siste nå er Reuter som skriver om Obama.

Sanntid er sanntid, og det kommer til å bli krevende å følge med på valget gjennom denne typen kanaler. Men newsjunkiene får kanskje det de trenger. Eller vil vi kanskje også snart lese om twitteravhengighet, på samme måte som spilleavhengighet og avhengighet av dating på nettet?

Ka du trur?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.