10 måter sosiale medier vil forandres på i 2009

Disse ideene er ikke mine, men kommer fra ReadWriteWeb og gjenfinnes her. Det interessante med mange av ideene er at fokus legges på å utvikle forhold mellom mennesker, mellom å utvikle og ta i bruk teknologier og tjenester som gjør det enklere for oss å være de sosiale dyrene vi kanskje er skapt som i utgangspunktet. Derfor vil vi ha åpne plattformer, der vi ikke stenges inne i ett enkelt system. Hvis leverandørene av dagens systemer ikke skjønner dette, kommer noen til å etablere nye «topplag», slik at vi bruker dette laget til å skrive til forskjellige sosiale systemer, hente data fra dem osv. Et enkelt eksempel på dette finner vi i dag i Socialthing, som jeg forøvrig bruker til å oppdatere både Facebook og Twitter samtidig.

Så vil vi selvsagt ha tilgang til de samme tjenestene fra ulike dingser. Selv solgte jeg iPhonen og kjøpte iPod touch, som har mye av samme funksjonalitet. Det meste skal som kjent være prøvd.

Så vil vi over sikt ikke bare ha sosiale nettverkstjenester, men vi vil ha relevante sosiale nettverkstjenester. Vi vil være i de nettverkene som betyr noe for oss, og som ikke bare er interessant fordi de gir noe nytt, stimulerer litt aparte interesser i oss. Ning er kort og godt et tomt Facebook. Her kan du lage ditt eget nettver. Men så er problemet hva som skjer når vi alle skal ha egne nettverk da …

En annen side som trekkes fram i artikkelen, er framveksten av nye forretningsmodeller knyttet til sosiale medier. Hva kommer til å skje med reklamen? Skal ikke den som greier å samle tusenvis av lesere hver dag tjene penger på virksomheten sin? Joda, det kommer nok, og det kommer smartere annonsesystemer, der vi selv også blir tilbudt vår del av annonseinntektene.

Så kanskje vil vi i 2009 se en boom av profesjonelle bloggere? Folk som ikke bare selger innholdet sitt til de tradisjonelle  mediene, men også etablerer og driver sitt eget nettsted?

Men fremdeles er det de gamle arenaene som stikker av med de store pengene. Sjekk hva det koster å annonsere på Superbowl. Kommer vi til å se noe lignende hos oss?  Store folkemengder og store arrangementer gir flere «eyeballs» og oppmerksomhet til flere. Det samme kan en faktisk få til gjennom syndikering av flere nettverk, gjennom å sende eller publisere det samme innholdet på flere nettsteder med litt ulike målgrupper. Da er det rom for nye forretningsmodeller i de sosiale nettverkene også, en slags affiliate networking? Og da kan Amazons systemer også bli mer brukt på små nettsteder. Skap din egen virtuelle butikk i din egen blogg, eller der det nå måtte passe.

Mer fokus på menneskene og relasjonene i nettverkene. Mer fokus på åpne teknologier, at det blir lett å flytte data fra en dings til en annen, kan kanskje vare mantra for 2009.

Selv flytter jeg mer og mer av det jeg gjør over til Google Documents. Da er det på nett, og jeg kan dele, hente opp og arbeide med det fra de ulike maskinene jeg bruker, uten å måtte huske hvor det ble lagret.

Og Spotify, som jeg har skrevet om før, er en glimrende applikasjon i så måte. Jeg lurer bare på når den kommer for i-verden også?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.