Epost er for gamliser – nå er det de kalde relasjonene som gjelder

De fleste har vel erfart at de helt unge heller kommuniserer ved hjelp av MSN (chat) og statusoppdateringer på Facebook og andre sosiale nettverkstjenester enn ved å bruke epost. Noen har kalt disse nye tjenestene for epost2.0.

Den samme tenkningen som ligger til grunn for erkjennelsen over, finner vi også igjen i det som er kalt enterprise2.0. Her bygges organisasjoner der de benytter åpne plattformbaserte tjenester og kommunikasjonsformer som i mindre grad belaster mottakers oppmerksomhet, enn det epost gjør. En epost med vedlegg krever at du åpner den og at du sjekker om dette er relevant for deg, og slikt tar tid.

Derfor vokser tjenester som Twitter, der meldingen er kort og du ser raskt om noe er relevant for deg eller ikke. Det er lettere å lese 100 tweets enn 100 eposter. Særlig hvis du bruker tjenester som Tweetdeck, som lar deg sortere tweene i ulike kollonner og gjør det lett å se hva som er interessant og ikke.

image En av tjenestene som understøtter bedrifters kommunikasjon ved hjelp av samme ide som ligger til grunn for Twitter, er Yammer.   Dette er en slags corporate Twitter, en tjeneste som nok blir viktig for enterprise2.0.

Friendfeed og Flickr har også «statusfelt» som stadig flere benytter i kommunikasjon med andre. Paul Bucheit, en av grunnleggerne av FriendFeed sier i et intervju med BBC at …

«I think it’s a new form of communication; not quite e-mail, more lightweight and more real time, often with little bit of a publishing flavour to it.»

I dag er ett av problemene våre at systemer som Facebook, Friendfeed og Twitter ikke henger helt sammen, men der ser en også en ny utviklingstrend. Plattformene blir mer og mer åpne, det lages flere tjenester som gjør det mulig å oppdatere status på tvers av nettverk, lese meldinger, sortere strømmen av mikroblogger eller hva vi nå måtte finne på å kalle alle tjenestene, og på den måten bruke stadig mindre tid på å holde oss oppdatert om endringer i våre stadi større nettverk.

Kanskje må vi i tillegg til å skille mellom sterke og svake bånd, og tykke og tynne tweets, også skille mellom kalde og varme relasjoner. Der de varme relasjonene er dem jeg har toveis kontakt med, mens de kalde er distanseforholdene. Det er relasjonene til dem som deler og som jeg følger med på, uten at de selv er klar over dette. De kalde relasjonene er de som følger oss på Twitter, uten å sende noen meldinger tilbake, eller dem som abonnerer på rss-feed av bokmerkene på Del.icio.us via for eksempel Netvibes.

Vår forståelse av bruken av de nye sosiale nettverkstjenestene blir stadig bedre. Dette inkluderer også at det etableres nye distinksjoner og nye termer som beskriver nye typer av forskjeller, både mellom brukere og bruksformer.

4 Comments

  1. Det er et norsk forsøk – SecondBrain – som forsøker å samle det meste inn i en side – men jeg får det ikke til å fungere skikkelig, ett av hovedproblemene er at Twitter ikke henger med på oppdateringene. Håper imidlertid at det blir bedre, fortjenter litt omtale.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.