Newsroom employment går ned

image

Editor&publisher melder at antall personer som arbeider med nyhetsformidling sank med over 11 % sist år, til det laveste antall personer på over 30 år.

Avisenes opplag minker, de gamle papirguruene klager over kvaliteten på nettavisene og mange tror at det vil snu bare de lager bedre papiraviser. Men representanter for nettavisene slår i hardtkorn (morsomt uttrykk) med dem, og mener at de rett og slett tar feil. Og jeg er selvsagt enig med sistnevnte.

Det rare er at noen får seg til å tro at dette handler om papir vs skjerm. Det gjør det selvsagt ikke, for det handler egentlig om to ulike journalistiske kulturer.

Jeg skal ikke gå nærmere inn på denne saken nå, men det er klart at papiravisene har et stort problem, og at dette ikke kan løses med å lage bedre papiraviser. Og Dagbladets politiske redaktør fikk kjenne ironiens snert i kveldens nytt på nytt, der hun faktisk var hovedpersonen i serien «hvem skal ut». Selvfølgelig handlet det om «Dressmannreklamen» på baksida av Dagbladet, eller har jeg gått glipp av noe her?

Men uansett blir det altså færre pressefolk som jobber med nyheter i USA. Mye kommer fra de internasjonale byråene, mer kommer etterhvert fra «the crowd» i form av Tweets og blogginnlegg, og med stadig bedre muligheter for å syndikere dette, blir vi som strever med å følge med også mer opplyste.

I dag kl 11 ble PirateBaydommen kunngjort. Jeg skulle intervjues av NRK kl 11.10 og kunne i de ti minuttene få saken på Twitter både fra Dagbladet og fra Aftenposten, samt fra de involverte selv og mange andre som fulgte med.

Papiravisene går en trang tid i møte. Selv abonnerer jeg på tre av dem og kjøper gjerne nesten like mange i løssalg. I alle fall i helgene. Men jeg må innrømme at det som oftest går mange dager mellom hver gang jeg går i postkassa og  henter avisa før frokosten. Det er mer spennende å ta opp trådene på Twitter (det har jo tross alt vær dag i UsA når jeg står opp) og på feedene jeg følger i Netvibes.

Nyhetsbildet endrer seg. Hvor de gode kommentarene kommer fra endrer seg. Og jeg tok meg i det i dag da jeg leste en av Aftenpostens kommentarer, som var kvalitetsmessig på linje med en ungdomsskoleelevs innlegg i skoleavisa. Det er ikke akkurat noe å rope hurra for.

Så jeg har vært inne på tanken om å si opp Aftenposten også. Men vi får se ….

Og situasjonen blir jo ikke akkurat bedre av at NYT forventer et fall i annonseinntekter på nesten 25 % første kvartal i år. Det tyder på at det blir flere nedskjæringer i tida som kommer, slik nesten de fleste norske aviser har varslet. Det er bare de lokale avisene som går bra enn å så lenge (+ et par nisjeaviser), så vi har nok ikke sett enden av dette løpet.

Ka du trur ?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.