Artikkel i kapital: God avkastning på konfirmasjonspengene

Ett av temaene jeg tar opp på kursene mine handler om sammenhengene mellom ebusiness og sosiale nettverk. Etter at jeg hadde gitt noen eksempler på slike sammenhenger på et kurs, kom en av deltakerne fram til meg for å fortelle en historie fra egen hjemmebane. Den handlet om hennes sønn, som hadde vært konfirmant det året.

Nå hadde det seg slik at sønnen var lidenskapelig downhillsyklist. Altså en av dem som synes det er morsomt å kjøre ned utforløypene på sykkel. Og til konfirmasjonen ønsket han seg ny sykkel.

Slike sykler må være robuste, og tåle mye juling. Følgelig må de være bygd opp av gode komponenter, og slikt koster i Norge. Sykkelen gutten ønsket seg kostet hele 45.000 kroner i butikken, så noen downhillsykkel ble det dessverre ikke på han. I alle fall ikke i konfirmasjonsgave. Men gutten visste råd, for han hadde fått en god slump penger i gave.

Gjennom nettsamfunn for sykkelentusiaster fikk han råd om hvilke deler sykkelen skulle bygges opp av, og han kom også i kontakt med en som ville sette den sammen for han. Deler ble bestilt på nettet og shippet til montøren, som så sendte den ferdige sykkelen til oppdragsgiveren i Norge. Og prisen ble under 15.000 kroner, med frakt, moms og det hele. Så langt så bra.

For med sykkelen i hende fikk han en ide. Hva ville sykkelen kunne selges for på Finn.no?  Den ble annonsert, og da hans mor fortalte historien, var det høyeste budet på over 40.000 kroner.

Et par måneder seinere var det tid for modul 2 på kurset. Jeg var selvsagt nysgjerrig på hva som hadde skjedd med sykkelhandelen, og mor kunne fortelle at sykkelen var solgt. Ja ikke bare det. Nå hadde gutten begynt å annonsere sykler til salgs på Finn , for så å produsere dem når han hadde en kjøper.

De som følger med  på utviklingen innen ebusiness, vil se at dette er nøyaktig samme forretningsmodell som Dell har brukt i en årrekke. Mens Dell handler deler i b2b-markedet, handlet konfirmanten deler hos detaljister som selger rimeligere enn norske faghandlere. Og distribusjonsapparatet står allerede klart for alle som vil drive handel i Norge. Finn er et stort virtuelt utstillingsvindu, der du kan selge og vise fram varene dine i landets største kjøpesenter.

Jeg holder mange foredrag i løpet av året, og ofte spør jeg tilhørerne om de har handlet på nett fra utlandet. Inntrykket det siste halvåret er at tre av fire deltakere har gjort dette,. Det betyr at kunnskapen om netthandel når stadig flere grupper, og stadig flere vil også gjøre slik som 15-åringen gjorde. De vil handle  flere og flere varer på nettet og bidra til å skape en stadig tøffere konkurransesituasjon for faghandelen.

Så lenge pris- og lønnsforskjellene er såpass store som de er, er det ikke bare norske kabinansatte i SAS som kommer til å merke trykket. SAS vil som kjent erstatte en stor andel av de norske ansatte med svensker, for om mulig å komme ned på samme kostnadsnivå som Norwegian. Og Norwegian strever med å komme ned på samme nivå som Ryanair osv. Så dette er et en prosess som ikke tar slutt med det første.

En av de tingene norske faghandlere kan gjøre for å demme opp for denne kundeflukten, er å skape bedre opplevelser for de handlende. De må ha unik produktkunnskap og en servicegrad som ligger flere hakk over hva svært mange butikker presterer i dag.

Faghandelen står under press, og særlig gjelder dette det en kaller høyinvolveringsprodukter, der vi gjerne bruker litt tid til å undersøke ulike produkters egenskaper før vi tar en beslutning.  Lave transaksjonskostnader og stor åpenhet gjør at det ikke bare er Dell og andre profesjonelle produsenter som kan selge først og produsere etterpå. Modellen er vidåpen også for andre aktører og vi vil helt sikkert se kreative entreprenører som finner nisjer der det er mulig å tjene gode penger i tida framover.  Har du et godt eksempel, så send en epost til meg på arne@krokan.com,

2 Comments

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.