Det friksjonsfrie samfunn lansert

astridvu

Bilde fra Twitter Astrid Valen-Utvik

I går var det lansering av Det friksjonsfrie samfunn med svært godt oppmøte hos Cappelen og god stemning både i sal og på scene. På scenen bidro statssekretær Paul Chaffey, dir i IKT Norge Heidi Austlid, seriegrunder og forfatter (mm) Truls Berg og Elin Ørjasæter. Sistnevnte tok sporty utfordringen med å fylle stolen som Anita Krohn Traaseth skulle ha sittet i, etter at Anita måtte melde forfall på kort varsel.

Det ble et panel som enhver konferanse ville vært misunnelig på 🙂 og en time gitt utrolig fort. Gjennomgangstemaet, som også er tema i boken, er at digitaliseringen i Norge tar for lang tid, at ledere i både offentlig og privat sektor ikke tar oppgaven alvorlig nok, samt at vi må begynne å tenke mer systematisk over hvilke konsekvenser digitaliseringen fører med seg. Hva vil skje med alle menneskene som nå kommer til å bli erstattet av algoritmer? Hvordan skal vi forholde oss til endrede forretningsmodeller og måter å koordinere på i samfunnet, slik feks både Uber og AirBnb er gode eksempler på? Spørsmålene kommer til å bli mange og vi trenger både kunnskap om hva som skjer, hvordan det skjer og ikke minst hvordan vi kan styre denne utviklingen på måter som gjør det mulig å høste fordelene uten å måtte ta hele pakken av ulemper også.

På slutten av sesjonen spurte jeg panelet om hvem de ville gi bort boken til hvis jeg ga dem et eksemplar. Heidi ville gi den til faren sin og ett eks til Sigrun Vågeng, den nye NAV-direktøren. Paul Chaffey ville gi den til helseminister Bent Høye, for helsesektoren står overfor noen av de største utfordringene mht digitalisering. For sikkerhets skyld ba jeg han også overlevere et eks til statsminister Erna Solberg, som vi begge var enige om kunne ha både nytte og glede av å lese den. Truls Berg ville gjerne gi den til Kringkastingssjefen, men ble enig med Elin Ørjasæter om at de kunne gjøre det sammen. Og Elin lovte å overrekke den i neste møte i Kringkastingsrådet.

Slik er det friksjonsfrie samfunn. Transaksjonskostnadene senkes og nettverkseffekter utnyttes. Det er bare ett ledd mellom meg og Kringkastingssjefen, eller Statsministeren eller Kongen for den del. Det gjør at kunnskap spres fort, at de gode erfaringene og ideene også kan spres fort, men er selvsagt ingen garanti for at det fører til noen som helst handling. For å få til det står vi overfor andre utfordringer 🙂

Gårsdagen var inspirerende og givende, og jeg vil i tillegg til panelet også takke forlagsredaktør Elisabeth Holmberg for godt arbeid og god bistand underveis i prosessen. Neste bok, som vil ta opp mer allmenne trekk i utviklingen fra industri- til digitalt nettsamfunn er allerede halvferdig, og det er intensjonen at den skal komme ut neste høst. Så kanskje ses vi på samme arena om et år igjen? Og kanskje har du noen ideer om hva den bør inneholde også? Skriv gjerne litt om det her …..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.