Neste generasjon    – Nokios 2016

 

Tittelen er hentet fra forrige ukes Nokios 2016, en konferanse om IKT i offentlig sektor som ble gjennomført i Trondheim med 600 deltakere i november.

Det var 10. år på rad at digitalisering stod på agendaen. 10-årskavalkaden viste at det ikke bare hadde blitt lansert mye dårlig musikk i løpet av denne tiden (den var det Frode Alnes som stod for på kvelden), men også enkelte lyspunkt når det gjelder digitalisering. En har fått på plass ferdigutfylt selvangivelse, digital id og digital postkasse, og en rekke offentlige organer har funnet løsninger på digitaliseringsutfordringer.

Blant de bedre er Ruters utvikling av en app som fungerer utmerket til forskjell fra systemet som måtte skrinlegges etter at de hadde svidd av ganske mange hundre millioner på utvikling.

Det er kanskje dristig å gi 2 ungdommer fra Nordal Grieg vgs 20 minutter av åpningsplenum, mens kommunalministeren blir avspist med 15. Men de fleste som var tilstede visste hva ministeren kom til å si, mens de ble overrasket over hvor reflekterte og flinke de inviterte ungdommene var. Tidligere rektor på skolen Lin Marie Holvik tok ofte med seg noen av dem når hun var ute på reise og skulle presentere ”noe”, og det var alltid forskjellige elever som fikk være med. Og mange ganger fikk hun spørsmål om dem som var med var ”konsulenter”, jeg vet ikke om det sier mest om konsulenter eller elevene pa Nordal Grieg, men det forteller i alle fall at det de bragte med seg vakte interesse, også faglig.

I avslutningsplenum, som var designet som en variant av Thomas Selzers ”Trygdekontoret” deltok ”Vilde” fra SKAM (egentlig Ulrikke) og Hulda Holtvedt, en ung dame som gjorde seg bemerket med å holde en god TEDx-presentasjon i Oslo i 2013 sammen med Lin Marie Holvik og Tarjei Vassbotn, sistnevnte nå i norske Disruptive Technologies etter å vært en av lederne i Googles arbeide med å utvikle ”internet of things” de siste årene.

Selv om ”neste generasjon” var tallmessig underlegne på konferansen, gjorde de seg likevel bemerket på en måte som jeg håper følger til at flere av dere som arbeider med digitalisering i offentlig sektor tar dere tid til å lytte, til å se på om det går an å gjøre arbeidet på andre måter, skape mer samarbeid på tvers og kanskje også noen ganger litt ”enklere løsninger”. Det var det enkle som var det beste til slutt for Ruter også ….

Stadig flere steder lages det hackatons. Se hva de fikk til på Princeton på noen få timer. Kanskje en skulle invitere til hackaton-konkurranse for neste års Nokios, med finale i Trondheim? Vinneren blir stemt frem under middagen og får ”fritt leide” til å implementere oppfinnelsen sin …. noen som tar utfordringen?

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.