Halal internett?

Hva sier du til en sharia-compliant browser? En tjeneste som siler bort det som verdens 1.8 milliarder muslimer ikke har godt av å se? Nå er den etablert. Du kan jo sjekke ut SalamWeb selv og se hva det handler om.

I følge en artikkel i Bloomberg, er tjenesten godkjent av Amanie Shariah Supervisory Board. Tjenesten er ment å skulle sile ut det de mener er nettsider som bryter med muslimsk etikk. Bloomber skriver at …  «Shariah law prohibits activities considered unethical, such as gambling, prostitution and alcohol- and pork-related businesses, as well as interest-based financial products.»

Kineserne har en svært lang historie når det kommer til sensur av offentlige ytringer, og de har etablert en ny variant av den kinesiske mur, the Chinese firewall, som i følge The Guardian er en effektiv måte å kontrollere mediene på og ikke minst stenge ute ytringer som anses som uønsket av kommunistpartiet.

Helt siden Eli Pariser skrev om filterboblen, har vi vært klar over at algoritmene favoriserer noen typer innhold og utelater andre, noe som har bidratt til å etablere og forsterke allerede etablerte ekkokammere. Facebook har i alle år drevet sensur av materiale de anser som uønsket, hvilket har ført til at bilder av ammende mødre og andre sosiale situasjoner vi har blitt vant til er en del av hverdagsbildet, er blitt sensurert bort.

Hva vil et sharia-filter bidra til i en slik kontekst? Vil det skape økt polarisering mellom verdens muslimer og de andre? Vil det bidra til at økt ensretting?

Hvilken utvikling er det vi ser starten på her?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.