Facebook åpner plattformen for 3. parts leverandører

Facebook har gjort noe smart. De har åpnet plattformen for 3. partsleverandører, som dermed kan levere tjenester direkte integrert med Facebook. Facebook blir dermed en infrastruktur for alle typer sosiale nettverkstjenester. De beholder grensesnittet mot brukerne, som er utrolig viktig, fordi de da kan kontrollere brukernes kontekst. En viktig del av konteksten kommer til å være kontekstbasert reklame, ala den du finner hos Google, og du kommer helt sikkert til å kunne slippe å se det dersom du bare betaler for det.

Du kan lese meldinger fra Facebook her og Andre McAfees refleksjon over hva dette betyr her. Det er allerede over 100 ulike applikasjoner som plugger inn i Facebook. Du kan se dine bokmerker på del.icio.us og det er en walkie talkie. Push på snakk-knappen og inntil 20 mennesker kan delta i samtalen. Hva blir det neste?

Tillegg 14. juni:

En av de første selskapene som utviklet plugginmodul for Facebook var iLike, en musikktjeneste som gjør det enkelt å finne fram til musikk du liker, basert på musikk du allerede har. Tjenesten er også integrert med iTunes, slik at du kan kjøpe den musikken du vil ha over nettet, og du kan dele det hele med dine venner.
Denne tjenesten hadde 1200 brukere før de ble plugget inn i Facebook. Etter 10 timer hadde de fått 10 000 nye brukere, og ytterligere 10 000 på de neste tre timene deretter. Det første døgnet fikk de 50 000 nye brukere. Etter en uke hadde de en million brukere, fem dager seinere to millioner og ytterligere fire dager seinere tre millioner brukere. Etter to uker har de fremdeles en vekst på 300 000 brukere pr dag, etter at de i måneder hadde jobbet med å skaffe seg 1200 brukere på den tradisjonelle måten.
Marc Andresen har skrevet en utmerket analyse av denne nye måten å tenke forretningsstrategi på her og hvis du vil følge med på veksten hos iLike, kan du lese deres blogg her.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.