Bloggoppgave om hvordan søke smartest mulig på Google

Hva vil det si å være digitalt kompetent? Jeg tror den beste boken jeg vet om som omhandler dette spørsmålet er Howard Rheingolds NET SMART, der han trekker opp ulike dimensjoner av fenomenet.

En egenskap som uomtvistelig er viktig er kunnskap om hvordan en finner aktuell informasjon på nett, om hvordan søkemotorenes egenskaper kan utnyttes til å forbedre trefflisten betraktelig.

Det er to dimensjoner det gjelder å ha kontroll på, den ene er fullstendighet og den andre presisjon. Du ønsker bare treff på det du faktisk leter etter, og så ønsker du i prinsippet alle ressursene i den avgrensningen.

Nå har Google bygd opp sin søkemotor slik at det er en rekke faktorer som bestemmer hva du faktisk får treff på når du søker. Det gjelder både ord i tekst, spesielt ord som forekommer i begynnelsen av teksten, ord i tittelfelt og i metatagger med mer. Også antall og kvalitet på inngående lenker til det aktuelle dokumentet er med på å bestemme rangering på trefflisten.

Dersom det er viktig å kunne kontrollere flere variabler når du søker på nett, er det også viktig å skjønne hvordan søkemotorene fungerer, og det kan du lære på kurs hos Google. Her finner du Googles powersearchkurs. Du bør ta grunnkuset først, det er bare å melde seg på selv om det har startet.

I dette blogginnlegget skal du lenke til kurset og skrive en kort omtale av det. I tillegg skal du gjennomføre en eller flere av oppgavene i kurset og forklare hvordan du tenkte for å løse den, samt hva resultatene ble.

I bloggoppgaven din bør du også referere til denne oppgaveteksten og lenke til den, samt forklare leserne dine hvorfor det kan være smart å gjøre det.

 

 

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

105 Comments

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.