Blogginnlegg om overvåkingsøkonomi

Bilde1I dag (28. januar) er det den internasjonale personverndagen. Teknologirådet og Datatilsynet har i den forbindelse publisert en rapport om det de kaller overvåkingsøkonomien. Noen hovedpoenger fra rapporten er gjengitt i en artikkel i Aftenposten.

Nesten 8 av 10 personer i undersøkelsen sier de har lagt merke til at annonser som dukker opp på nett har noe å gjøre med hva de selv har gjort. Aftenposten skriver at

  • Like mange mener det er ubehagelig at «nettaktører samler og analyserer personopplysningene mine, og deler disse med andre selskap, for å vise meg tilpasset reklame».
  • Men på spørsmål om folk vil betale Facebook, Gmail eller Hotmail, som i dag er gratis, for å få en sporingsfri og reklamefri tjeneste, svarer bare 2 av 10 ja på det. Snaut 30 prosent sier de ikke vet, mens over halvparten sier nei.
  • Nesten 9 av 10 liker ikke at Gmail leser innholdet i eposten for å vise mer tilpasset reklame.

I rapporten finner du informasjon om hvordan overvåkingen finner sted, hvem som utfører den og ikke minst hva folk synes om den. Det siste er kartlagt gjennom å spørre 1014 personer i en nettundersøkelse.

Rapporten gir deg også tips om hva du kan gjøre for delvis å unngå å bli sporet eller for å avsløre hvem som sporer deg.

Så spørs det om du vil miste fordelene med de personlige tilpasningene i bytte mot anonymitet. De fører faktisk til at innhold du blir presentert for oppleves som mer relevant. Du kan jo prøve å gjennomføre søk på et tema på Google og på Ducduckgo og se hvilken av tjenestene du foretrekker. Den siste er fri for sporing og personlige tilpasninger.

Les artikkelen i Aftenposten og se gjennom rapporten om overvåkingsøkonomi. Finn et tema du synes er viktig eller interessant og skriv et blogginnlegg om dette.

Du skal også denne gangen lenke tilbake til denne oppgaveteksten i innlegget ditt. Se om du kan flette inn litt om hvorfor det er viktig for digitale markedsførere å ha kunnskap om denne typen spørsmål.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

20 Comments

  1. Pingback: jonas moe

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.