Om forskjellene mellom industriell og digital økonomi

Jeg lager nå et nytt nettkurs på 1,5 stp i digital økonomi, og teksten under er ment som innledning til kurset og kanskje også til en ny bok. Så kommer spørsmålet til dere: -hvilke temaer ville dere forvente at en bok om digital økonomi skal inneholde? Takknemlig for tips og kommentarer.

Introduksjon til nytt kurs/bok

Det er minst fem forhold som skiller en digital fra en fysisk eller industriell økonomi.

For det første handler den om det immaterielle, om bits (derav betegnelsen digital økonomi), og ikke om fysiske varer og tjenester. Den har med andre ord ingen fysisk komponent i form av varer eller tjenester slik en industriell økonomi har.

Dernest gjør den bruk av utvalgte økonomiske prinsipper på litt andre måter enn den industrielle økonomien. Dette handler om prinsipper for å redusere transaksjonskostnader og for å skape nettverkseffekter, eller hvordan en kan utnytte positive eksterne effekter. Det handler også om at den digitale økonomien er drevet av økende utbytte, noe som rent fysisk ikke er mulig i en industriell økonomi. Dette skyldes at grensekostnaden, det vil si kostnaden ved å fremstille en enhet til av tjenesten, er nesten fraværende, noe som gir synkende gjennomsnittskostnader for digitale tjenester.

Den fjerde store forskjellen handler om forretningsmodellene. Det gir andre muligheter når en kan selge musikk som en digital tjeneste enn som industrielt produkt i form av LP, kassett eller CD, som alle hadde til felles at musikken var festet til et fysisk medium. Det gjaldt også for CD-en, selv om musikken på denne var digital, men så lenge den benyttet en plastikk-skive som oppbevaringsmedium, var den likevel en del av den industrielle økonomien.

Nå kan vi abonnere på all tilgjengelig musikk, vi kan lage våre egne spillelister og dele med andre (skaper nettverkseffekter) og vi kan finne musikk vi øyeblikkelig liker ved hjelp av anbefalingsalgoritmer (senker transaksjonskostnader).

Vi kan også ta med en femte dimensjon, og det er knyttet til lave koordineringskostnader. Om vi sammenligner med den industrielle tidens gullalder, der koordinering i de fleste tilfellene betød møter eller papir, kan vi i dag enkelt og rimelig koordinere via nettbaserte tjenester. Dette kan være enkle «møtetjenester» som Teams og Zoom, eller mer spesialiserte prosjektapper.

I denne boken skal vi ta for oss de viktigste forskjellene mer detaljert og forklare hvordan sammenhengen er mellom de økonomiske mekanismene, ulike muliggjørende teknologier, forretningsmodeller og organisasjonsformer.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.