Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

2 Comments

 1. Mmm, her var det mye godt lesestoff.

  Mine kommentarer:
  Kapittel 1: jeg kjenner igjen tankegangen – dvs den store endringen som har kommet. (OK, jeg er bare noen-og-30 – og har hatt både telefon og tv hele livet.) Men som mangeårig speider var jeg rimelig sjokkert da foreldrene plutselig stilte krav om at deres poder skulle ha mobiltelefon med på alle turer, for det kunne jo skje noe.. Nei, tenk det… For det kunne det jo ikke i tiden før mobiltelefonen 😉 Vi syntes kravet var latterlig. De første store speiderleirene (landsleirer, opp mot 20000 deltakere) etter at mobiltelefonen ble allemannseie førte til overbelastning på telefonnettet, og forbud mot at speiderne fikk ha egne mobiltelefoner med ble vurdert.

  Kapittel 2
  Amen.

  Kapittel 3
  Har kanskje noe med formatet på skjerm å gjøre også, men dette kapitlet føltes litt oppstykket, jeg savnet flyten. Uten å påstå at jeg er noen ekspert, altså. Påfallende mange avsnitt inneholder ordet «også» i første setning…
  Siste to avsnitt nevner et tema der forskjellen mellom de «innfødte» og de «innflyttede» kanskje er ekstra stor, det ser jeg i klasserommet til daglig. Respekten for at noen kan ha rettigheter til det som ligger på internett er fullstendig fraværende. Men faktisk møter jeg litt samme holdning hos noen lærere, og det skremmer meg litt. Det at hvis det ligger på internett, så er det fritt og lovlig per definisjon.

  Kapittel 4:
  Jeg sitter og smiler. Og forstår nå godt hvorfor Hans Tilset mente jeg var en av få lærere som er en digital innfødt. Jeg har elever på MSN. Jeg spiller dataspill, både lokale og større nettspill med mange online-spillere. Jeg har ipod, abonnerer på podcasts (f.eks. om smartboardundervisning…), leser blogger, skriver blogg osv osv… Og ikke minst – jeg trykker først og leser hjelp/bruksanvisning etterpå.

  Kapittel 5:
  Stavefeil: Radiohead, ikke Readiohead
  infrastruktur, ikke infraststuktur (Beklager, jeg er fryktelig pirkete, og jeg regner egentlig med at staveprogrammet tar det.)
  Veldig viktige problemstillinger, og endringer den «eldre» generasjon nok kan ha problemer med. Jeg føler meg personlig usikker i mye av dette, med en fot i hver leir. Siste setning er veldig sentral!
  Veldig interessant kapittel.

  6. Konklusjon:
  Her tror jeg du klarer å sette fingeren på alle de problemstillingene jeg ser til daglig. Takk! Særlig dette med holdningsendringer. Når man har kolleger som klipper ut og tar kopi av alle avisartikler med negativ omtale av pc-i-skolen-problemet, så blir det bare for dumt til slutt. Det er en latterliggjøring av en omstilling man tydeligvis nekter å ta inn over seg.
  Holdningsendring er kanskje det aller, aller viktigste som må skje for at skolen skal ta et reelt steg ut i den virtuelle verden der elevene har store deler av sitt liv.

  Da trekker jeg meg ydmykt tilbake og innser at det også i kveld passerte leggetid og vel så det før jeg var tilstrekkelig oppdatert på siste døgns blogginnlegg rundtomkring…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.