Analyser loggen på bloggen

Pussig nok, eller kanskje ikke, 17. mai var det bare et par håndfull som var innom og leste på bloggen. Mens trafikken dagen før og dagen etter lå på nærmere 80 besøkende. På loggen til bloggen kan jeg se hvor de kommer fra, hva de leser og jeg får melding på epost hver gang noen poster et innlegg. Loggene er viktige, fordi de forteller oss hva som fenger andres interesse. Innlegget jeg skal holde i morgen tidlig, har fanget stor interesse, både blant dem som vil gi meg råd om hva jeg bør si, og blant dem som kommer til å være tilstede. Jeg ba fylkeskommunen om å sende ut artikkelen om «oppvekst i det digitale nettsamfunnet» og den ble sendt ut på epost (der jeg ikke kan se om noen har åpnet den og kikket eller lest) og de har fått lenke til bloggen. Og på loggen kan jeg altså se at noen har lest, både fra Fauske og Saltdalen vgs. 53 personer har lest dette innlegget i dag, og jeg ser at bruken av bloggen øker jevnt og trutt. Nå ligger det vanligvis rundt 70-80 på hverdager, så da får målet være å stabilisere på over 100 brukere i det daglige.

Som bloggere har vi alle de samme utfordringene, -å bli gjenfunnet og lest. Jeg vet at mange av bloggerne jeg overvåker skriver godt og reflektert, og jeg venter på flere innlegg til sidene mine på Netvibes. Der har jeg en rekke blogger, både om skole, strategi og næringsliv, og andre temaer jeg er interessert i som jeg overvåker daglig. Det er så enkelt når du bruker en tjeneste som Netvibes. Alle innlegg listes opp i sirlige kollonner, og det er lett å se forskjell på det som er lest og ikke lest. Værmeldinger for ulike steder i verden får jeg også inn, sammen med eposten min, headlines fra avisene jeg liker å lese (for eksempel teknologidelen av San Francisco Chronicle) og andre ting som er kjekt å ha. For eksempel drømmer jeg om en Porche og overvåker derfor Craigslist og annonserte Porcher fra 1977, i San Franciso-området. Drømmer du om noe annet, kan du sikkert overvåke det også gjennom Netvibes.

Men altså tilbake til loggene og bloggene. Mange opplever at de ikke får noen kommentarer når de skriver (det får som oftest ikke jeg heller). For å få i gang trafikken må vi derfor knytte nettverkene tettere sammen. Send epost med lenke til bloggen din til dine venner, og be dem kommentere. Lag lenker til venners blogginnlegg, eller skriv kommentarer til andre blogger med lenke fra din egen blogg. All former for lenker gir ekstra kreditt hos Google, og når noen søker etter de emnene du har skrevet om, kommer du høyere på trefflisten, dersom det er mange som lenker til deg. Å bli gjenfunnet på denne måten, er etterhvert blitt et eget fag, search engine optimalisation eller SEO, og det er altså viktig for å skape synlighet i det digitale nettsamfunnet. Derfor får vi mer synlighet ved å lenke til hverandre, ved å bruke metatagger, ved å bruke de ordene du vil skal bli gjenfunnet i teksten (og særlig i starten av teksten) og ved å bruke HTMLs overskrifter.

Når jeg ser på loggen til denne bloggen, ser jeg også at lange innlegg blir lest av flere enn korte innlegg, og at spenstige overskrifter fenger mer enn rent saksbaserte.

Tenk når du begynner å analysere lærebokstekster på samme måte. Hva er det elevene ser på? Hva bruker de mye tid på? Hva interagerer de med? Hvilke innlegg fanger interesse? En slik analyse kan kanskje være neste trinn i utviklingen av mer spennende og nettilpassede læremidler også. Når får leserne mulighet for å rate eller gi karakter til lærestoffet? Det burde være en smal sak å innføre i disse tider, og det vil være til stor hjelp for kommende generasjoner, fordi de da kan utnytte erfaringene fra tidligere lesere, og konsentrere tiden sin om de ressursene som tidligere studenter har hatt mest nytte av.

Analyser av logger og feedback fra brukerne kan benyttes til så mangt. Så nå er det kanskje på tide for DEG som leser dette også å ta skjeen i en annen hånd. Hva med å gå fra å være konsument til å bli produsent? Det er kanskje for ambisiøst, men det hadde vært morsomt om alle som leste dette også postet en kommentar, gjerne med lenke tilbake fra sin egen blogg.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

12 Comments

 1. Jeg har samme erfaring, på 17. mai var det 5 treff på bloggen min, det laveste siden jeg begynte å føre statistikk. Ellers ligger det på ca 80-100 treff om dagen, det reelle antallet besøkende er nok noe lavere. Mange er anonyme, mens noen få legger igjen en kommentar. Det er en interessant tanke å la elevene være med og vurdere læremidler, men går det an å stole på dem? Noen er veldig lite seriøse, og mest opptatt av enkle løsninger.

 2. Noen vil nok være opptatt av enkle løsninger, men her vil også de store talls lov gjelde. Blir det mange nok evalueringer, vil «feilene» antakelig bli tilfeldig fordelt, og dermed blir resultatet riktig likekvel.
  Vi kunne også skille mellom lærernes og elevenes evalueringer. Et lignende skille finner du faktisk på hoteller, der du kan se hvem som evaluerer hotellet på ulike måter. Der skiller en mellom yngre, eldre, med og uten barn etc. Så teknologiene er der, spørsmålet er vel mer om vi (eller rettere sagt forlagene og de andre som skaper innhold) vil la seg utsette for denne formen for evaluering?
  Fint at du tok utfordringen med å legge igjen en kommentar.

 3. Hah – og jeg sto for et av treffene hos hver av dere 17. mai, for da lå jeg på sofaen og syntes synd på meg selv 😉

  En ting som loggene ikke fanger opp er vel at noen, som meg, leser innleggene i rss-leser, og ikke åpner artikkelen med mindre jeg har til hensikt å kommentere den? Vet ikke helt hvordan det fungerer. Jeg bruker Outlook som rss-leser, og får inn artiklene på samme måte som epost.

 4. Følger det meste via Bloglines og standardsøkene mine fra Finn.no fungerer utmerket med XML i googlereader. Synes netvibes ikke er like bra her, men er et fint dasbord til mail, twitter, linkedin etc. Ellers synes jeg det er mye spennende i bloggosfæren på lærersiden – som har endret min tidligere skepsis til IT bruk i skolen til det positive. Så nå trenger jeg nesten bare å finne ut av hvordan jeg skal skaffe OLTP PCer til døtrene mine;-)

 5. jeg prøver meg med å bygge ut nettverket mitt (og andre sitt) Det er første gang jeg kommenterer en blogg, det fine er jo den positive holdingen alle har.i kommentarene sine. Jeg har så smått begynt å blogg om naturfag og matematikk og skulle gjerne funnet flere «medsammensvorne». Det er et imponerende arbeid enkelte norsklærere gjør

 6. Det er så mange som holder på å ta det store digitale steget Erik, så det er flott at du kommer igjeng. Legg gjerne igjen en kommentar på andres blogger med lenke tilbake til din egen blogg, der du skriver om et tema som er relevant. Da spres trafikken raskere. Ellers ser jeg at det er ikke alle som følger oppfordringen om å skrive en kommentar, for det er 5 ganger så mange lesere som det er kommentarer, og enda er det jo ikke så langt på dag …

 7. @F. Hamre: «En ting som loggene ikke fanger opp er vel at noen, som meg, leser innleggene i rss-leser, og ikke åpner artikkelen med mindre jeg har til hensikt å kommentere den?»

  Det spørs. Du sier at du bruker Outlook som RSS-leser, og da vil det jo måles at Outlooken din laster ned RSS-feeden. Det er imidlertid sannsynlig at Outlook laster den ned oftere enn du leser den.

  Andre former for RSS-lesere som Google Reader eller Bloglines laster ned RSS-feeden en gang i blant, men sprer den til en rekke lesere.

  Så, det er mulig å logge hvor ofte RSS-feeden lastes ned, men det er ikke så lett å mene noe om hva det betyr … 🙂

 8. Samme her, jeg hadde heller ikke mange besøkende 17. mai. Håper du skriver en oppfølger fra besøket i Nordland!

 9. Interessant, det med RSS-feeden. Jeg forstår heller ikke helt om det blir tatt med i statistikken eller ikke. Dersom noen kan svare på det hadde det vært fint. Nå har jeg forresten fulgt oppfordringen til Arne og blogget om innlegget hans – det finnes her: Tanketråder om blogging: Hva motiverer

 10. Erik Vie – og alle andre bloggere:
  En innstendig oppfordring fra en som ikke er på de store blogg-verktøyene: dere har sperret for kommentarer fra andre enn google/blogger (noen har også openid – som funker heller begredelig med yahoos openid som jeg forsøkte).
  Kan dere åpne for navn/nettsted? Jeg trenger ikke være anonym, men forsøker desperat å begrense antall steder jeg registrerer meg…
  (Selv om jeg innser at its learnings bloggverktøy er så amatørmessig at jeg snart emigrerer til blogger eller noe slikt)

 11. God overstått 17.
  Jeg leser også i feed uten å åpne som oftest.
  Bloggen min er på 16777216 cellers stadiet, og jeg grunner på hvor jeg ønsker å være deltager. Har lyst til å skrive en artikkel på basis av hjemmeoppgaven i SOS6501 om likhetstrekkene sykehussektoren og IT-indutrien i hull-maskinalderen og artikkelene om at finske leger er 80% mer effektive enn norske. I Norge har man sagt opp sekretærene for å spare så legene bruker tiden på papirarbeid o.a. Snakk om å ta konsekvensen av at man istedet kan benytte teknologien til å skifte oppover og la mindre betalt arbeidskraft ta de oppgaven som er mulig.
  Veldig interessant.

 12. Dette siste innlegget er interessant ut fra et annet perspektiv enn analyse av loggene. Skriv en artikkel om emnet. Få med at bare 6 % av henvendelser til spesialist går elektronisk, resten er BREV på papir ! Er det rart helsevesenet går tregt? Her skulle vi nok hatt et eget egovernment-program for helsevesenet. Med vekt på teknologier for samarbeid og arbeidsdeling, modellering av nye tjenester, og mye av det andre vi kjører på kurset i eGovernment.
  Skriv et innlegg om det og gi meg et tips når du er ferdig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.