Min rektor blogger også

image Rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes, følger i fotsporene til flere av sine danske kollegaer, og starter blogg. Jeg mener denne typen «corporate blogs» er viktige, fordi de bidrar til å synliggjøre hva ledelsen er opptatt av, og at de bidrar til refleksjon om viktige institusjonspolitiske temaer.

På denne måten blir flere av de faglige og politiske temaene synlige, før vi eventuelt hører om dem eller blir «utsatt for dem» gjennom linjeorganisasjonen.

Forskningsrådet har tidligere åpnet for faglige blogger, på en form jeg ikke helt umiddelbart syntes var helt god. Det har jeg imidlertid skrevet om tidligere, og der har jeg også klipt inn Jill Walkers råd til de akademiske bloggerne.

En modell som kan brukes for å formidle faglige spørsmål finner en forøvrig på Researchblogging.org. En slik mal kunne brukes av våre hjemlige fagmiljøer for å formidle hva vi driver med. Det er det jo ikke så lett å finne ut, uten at vi har svært nær kontakt med våre kollegaer i det daglige, og det er det jo ikke alle som har.

Jeg synes Torbjørns blogg er svært positiv og liker godt skrivestilen. Men jeg stusser over at det ikke er anledning til å kommentere blogginnleggene, eller at det ikke er noen trackback-funksjon. Er det ikke egentlig disse funksjonene som som bidrar til å skape forskjell mellom en blogg og en nettside?

Jeg håper derfor at disse funksjonene også kommer på vår rektors blogg. Hvis en er redd for sleivete og usakelige kommentarer, er det jo bare å angi at kommentarene skal godkjennes av bloggeier før de blir publisert.

Så nå er det store spørsmålet: Når skal dekanen og instituttlederne begynne å blogge? Og når får vi faglige blogger på instituttene? Det hadde jo ikke vært noe i veien for at instituttene lagde en blogg som hentet innhold med bestemte tagger fra andre blogger, og syndikerte dette i et vindu på instituttsiden. Det er i alle fall ikke mangel på teknologi som eventuelt gjør dette vanskelig, for både WordPress og andre tilbyr svært så egnet teknologi for formålet, helt gratis.

Men Torbjørn har skapt en god start, og jeg gleder meg til å følge fortsettelsen. Han har allerede fått plass på min side i Netvibes.

6 Comments

 1. Jeg er helt enig i at dette er et veldig godt tiltak.

  Jeg har også stilt spørsmålstegn ved måte kommentering har blitt gjennomført på, blandt annet ved å sende epost til rektor og spurt(22.10.08). Jeg synes dette er et skritt i riktig retning, men det virker som de ikke våger å ta så store steg.

  I samme epost spurte jeg også om jeg kunne få egen blogg. Svaret på kommentaren min har uteblitt.

 2. Nå er jeg usikker på hvem jeg svarer, Krokan eller den som har kommentert. Men la gå.
  Verden kommer seg. En rektor på NTNU blogger. Jammen på tide. Jeg er enig med Krokan at vitsen er at det skal være mulig å kommentere. Bare på den måten kan bloggen fungere som en del av den sosiale programvaren og føre til økte muligheter for refleksjon og læring, involvering og medbestemmelse. Noe annet blir bare formidling av egne refleksjoner.
  Videre ser jeg at Krokan er i farten igjen med opplæring av ledere i Rogaland. Selv hadde jeg den glede å delta på lederopplæring i regi av NTNU og Krokan i 2006/2007. Personlig har jeg aldri lært så mye på så kort tid, og jeg erfarte hvordan andre generasjons bruk av nettet gir muligheter for økt læring. Det er bare så synd at det tar slik tid å få implementert dette i opplæringen. Vegringen er formidabel. Det samme gjelder bruk av sosial programvare som et ledelsesverktøy. Flott Krokan. Jeg følger deg via facebook og takker for din delaktighet i det som er blitt «livslang læring» for mitt vedkommende.

 3. Anne Marie ikke bare deltok i programmet, hun var også en av de som stod løpet helt ut og gikk opp til eksamen på NTNU! Vi trenger flere som deg, det er fordi det er mange som deler kunnskap og erfaringer at noen av oss kan skrive om det, holde foredrag og seminarer. Starten i Rogaland er helt strålende. Jeg håper bare at entusiasmen varer ved. Du er velkommen til å kommentere på nye bloggeres debut Anne Marie. Du finner dem på http://rfk.wikispaces.com/Deltakere
  Takk for at du fortsatt følger med 🙂 Hilsen fra Arne

 4. Jeg stusset også på at kommentarmuligheten var borte, og håper den kommer på plass om ikke lenge. Særlig når rektor åpner bloggen med å si: «Som rektor ønsker jeg en god og levende dialog med alle ansatte og studenter […]».

  Nå har du sjansen Digernes, skap dialog!

  I e-post til rektor sa jeg omtrent det samme, men har så langt ikke mottatt noe svar.

  Rune M. Andersen
  Overingeniør ved IME-fakultetet og nokså aktiv blogger på fritida

 5. Det er vel ikke noen trøst, men jeg har heller ikke fått noe svar! Jeg skrev innlegget og sendte lenke til det på epost, slik tilbakemeldingen var ønsket.
  Selv har jeg blogget regelmessig på denne bloggen i over 2 år, og sporadisk på diverse andre blogger i tiden før det. Jeg har også innført obligatoriske blogger i alle fagene mine (underviser bare på videreutdanning i organisasjon og ledelse for tiden), samt wiki og noen ganger verktøy som del.icio.us, twitter og Netvibes.
  Alle som går på disse kursene er positive til å bruke tjenestene, og finner at dette kan hjelpe dem til å bli mer effektive, skape en mer involverende organisasjonskultur ++ etterhvert som de får mer erfaring.
  Bloggene er også en viktig kanal til brukerne av vår forskning. Den siste uka har det vært over 200 lesere daglig på denne bloggen, og det synes jeg er svært bra. Noen få responderer, mange sender epost, og noen skriver kommentarene i Facebook, som også inngår i min digitale verktøyskasse.
  Så vi får håpe at den nye åpenheten fortsetter. Jeg setter stor pris på å være orientert, og noen ganger kan jeg kanskje også bidra med innspill som mine overordnede kan ha glede av, hvis dette utvikles som jeg tror og håper.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.