Wiki i grunnskolen

Hvilke muligheter og utfordringer finner man i læringsmiljøet? Dette er tittel og undertittel på masteroppgaven i IKT og læring til Vegard Egner. Han har gjort en kvalitativ studie og finner …

Hovedfunn i empirien er at ved lav brukerterskel så ble det faglige i fokus gjennom hele prosjektet. Lærerrollen endret seg flere ganger gjennom wiki-prosjektet og ingen av elevene eller lærerne hadde noen erfaring med å produsere en egen wiki. Kildekritikk og informasjonskompetanse var de viktigste digitale ferdighetene som ble utviklet hos elevene. Underveis i prosjektet ble lærerne bevisste på hvordan wiki-verktøyet kunne
brukes i skolesammenheng. Dermed vokste det fram en forståelse av wiki-produksjonen i tre faser. Fase en hvor man holder wikien innenfor gruppa og klassen. I fase to åpner man for andre grupper/klasser fra samme skole, og i fase tre så kan man samarbeide med andre skoler om å utvikle wikien. I dette prosjektet kom man kun til fase en.

Du kan laste ned hele oppgaven her,  og vil du lete videre i Bibsys, så finner du flere oppgaver her.

Og hvordan fanget jeg opp dette? Jo gjennom samlingen av blogger som jeg overvåker på Netvibes, og der var Guttorm Hveem – som er spesielt interessert i IKT i læring. Nettverket fungerer godt.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.