Barbie er 50 år – kontinuerlig innovasjon og genial markedsføring

image Barbie ble lansert på leketøysmessa i New York i mars 1959, og solgte allerede første året 350.000 eksemplarer. Ti år seinere var salget oppe i 80 millioner, og antallet dukker som nå har tatt veien ut fra Mattel har rundet milliarden.

Barbie er en av historiens største markedssuksesser, og historien om dette kan du lese i kapittel 7 av Richard Ogles bok «Smart World:  Breakthrough Creativity and the New Science of Ideas».

Barbie er også historien om smart markedsføring og kontinuerlig innovasjon. Hun har hatt mer enn 80 yrker, inkludert sykepleier, paleontolog, pilot, astronaut og veterinær, – alle med full utrustning av klær, sko og andre nødvendigheter. Hun har også endret utseende undervei, gått opp og ned i vekt, og også ansiktet er. I 1963 ble øynene forstørret og blikket ble rettet rett framover. I 1977 kom «superstarfjeset» med store, skinnende øyne og et bredere smil.

I boka diskuterer Ogles innovasjonsstrategien bak Barbies suksess, og inkluderer en bred analyse av utviklingen, utviklingsteamene, historien som begynte med den tyske Lilli-dukken, tilpasset en stadig endret verdens forventninger til hvordan leker for jenter skulle se ut, og stadig utviklet i nye versjoner. Den finnes vel også i de fleste norske hjem der det har vokst opp jenter.

NRK har en omtale av jubileet, og flere unge piker har også fått med seg jubileet. Her finner du 50 høydepunkter i Barbies liv.

Barbie har selvsagt tatt steget inn i det digitale nettsamfunnet, og du finner mer enn 500 Barbiegrupper på Facebook.

Det er over 44.000 Barbier og effekter til salgs på eBay. Er du over 13 år slipper du også inn på Barbie.com, der du både kan handle, lese historien og se nyhetene.

Men når ser det ut til at hun begynner å dra på årene. Barbiesalget har sunket med 21% på verdensbasis det siste året.

Barbie skaper også politiske bekymringer. I Iran vil de forby henne fordi presteskapet ikke liker påkledningen, eller snarere mangelen på slik. Der forsøkte de å lansere alternativer til Barbie og Ken, men Sara og Dara som de het, ble ikke like populære som originalen.

For noen har Barbie blitt en besettelse, Sarah brukte 2,2 millioner kroner på «skjønnhetsoperasjoner» for å bli mest mulig lik Barbie.

image Vi kan like det eller ikke, Barbie og Ken er sosiale fenomen like mye som de er leker. De er rollemodeller, og selv om veldig få går så langt som Sarah, er det nok  mange jenter som har ønsket å være som Barbie. Bare ta en tur på Biip og se selv. Selv om Barbie har vært både presidentkandidat og olympisk medaljevinner, i tillegg til veterinær og flyger, framstår hun som ensrettet og utseendefokusert. Det er neppe hennes yrkesvalg de unge damene har sett mest på når de har ønsket å ligne Barbie. Eller kanskje det er det?

Vil du skrive om Barbie selv? Her finner du bilder du kan bruke fra Flickr 🙂

Foto fra Flickr: shoppingdiva og wokka

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.