Dagbladet på riktig vei

42f4cf92-e2b6-404e-8ffd-7fc80351e6e6Jeg har tidligere kritisert Dagbladet for ikke å få sving på nettsatsingen sin. De mistet sitt nettsamfunn til VG, papiropplagene stuper og vil antakelig fortsette å synke, og i likhet med mange andre mediehus har de en organisasjon som er skapt for å lage papiraviser, ikke digitalt innhold. Det er antakelig alt for mange mennesker i Dagbladhuset fremdeles, til tross for omfattende nedbemanninger tidligere.

Men nå melder Den norske forfatterforening at Dagbladet starter nettbokhandel i samarbeid med Tanum.no og Cappelen Damm.  Jeg tror dette er veien å gå for mediehusene. Når du bruker energi på litteraturanmeldelser, må de også gjøre det enkelt for leserne å kjøpe boka, om de nå måtte ønske det. Og det enkleste er å fange dem når de er i kjøpsmodus, hvilket de er etter å ha lest anmeldelsen av en god bok.

Det er gjennom allianser og nettverk det nye digitale nettsamfunnet bygges. Og en av de nye forretningsmodellene handler nettopp om hvordan en kan skape merinntekter av ressursene en allerede har ved å knytte dem til andre produkter og tjenester.

De kan også ta steget videre og lease ut deler av sin digitale infrastruktur. La folk lage lokale Dagblad, der de tilbyr en blanding av Dagbladets stoff og det lokale som de lager selv eller får fra andre med tilknytning til det aktuelle miljøet. Slike ultralokale tjenester, som everyblock.com, er på vei inn i nettsamfunnet, og vil også helt sikkert finne veien til gamle Norge. Da gjelder det for aktører som Dagbladet å kjenne sin besøkelsestid. Her må en være på plass før andre aktører. For når det først finnes en dominerende aktør i det digitale nettsamfunnet, er det vanskelig for andre å slippe til. AOL solgte Bebo, som skulle være en konkurrent til Facebook, med flere hundre millioner i tap. De erfarte at Abbas lov også gjelder  i det digitale nettsamfunnet: The Winner Takes it All.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

One Comment

  1. Jeg innrømmer det! Jeg har et elsk/hat forhold til Dagbladet. Det har vart siden midten av 70-tallet da jeg begynte å kjøpe avisa på vei hjem fra skolen for så å fordype meg i den før jeg gjorde lekser. Det varte gjennom studietid og fram til den store omleggingen til tabloid, men etter det har det vært med hat enn elsk. Sexannonser, «du-journalistikken» og noen groteske forsider førte til skilsmisse. Jeg kjøpte ikke et dagbla’ på mange år. Men, gammel kjærlighet……. Magasinet og internett førte til at jeg begynte å følge med avisa igjen. Istarten var den førstevalget når jeg leste aviser på nettet. Det er den ikke lenger. Nyhetsmessig har den ingen fortrinn og jeg savner kjappe linker til kronikker/kommentarer og bok- og musikkanmeldelser. Jeg er helt enig i at kobling fra anmeldelse til butikk ville være et fortrinn. Ikke bare for bøker og musikk, men hva med omtalen av vin og mat? Tenk å kunne bestille på nettet og hente i nærmeste butikk (eller få levert på døra)? Nå river jeg ut sider av avisen og ender med å kaste dem før de kommer til nytte.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.