Hvorfor likes ?

Hvilken funksjon har likes i sosiale medier?

I dag ble jeg spurt av NRK P1 om hvorfor Instagram vurderer å skjule hvor mange likes et bilde har for andre enn dem som selv eier bildet. Og de naturlige spørsmålene å stille da er selvsagt: -hva fører likes til? Hvilken funksjon har likes og hva er de positive og negative sidene av likes?

La oss starte med antakelsen om at mennesker er sosiale vesener og at sosial aksept er en viktig ingrediens i livene våre. Sosial aksept er en bekreftelse på tilhørighet, på anerkjennelse og at vi blir verdsatt for ett eller annet av våre med mennesker.

Sosiale medier kan forstås som infrastruktur for å kunne iscenesettelse sosial aksept i sosiale nettverk. De synliggjør hvem vi er, eller kanskje rettere: hvordan vi ønsker å fremstå overfor andre. Derfor har profiler i sosiale medier som oftest en positiv slagside, -de formidler idealer og overser hverdagene og morratrynene (som oftest).

Hvis en ser på hvordan dette fungerer i våre hjerner finner en at det å få likes på egne bilder aktiverer de samme områdene i tenåringers hjerner som når de spiser sjokolade eller vinner penger. Dette fungerer som en dopaminsprøyte og skaper en behagelig stemning, en god-følelse.

Andre undersøkelser har også vist at en ved å se bilder med mange likes får noe av den samme følelsen og at det skaper forskjellige effekter dersom en ser de samme bildene uten likes sammenlignet med om de har mange likes.

Forskerne bak studien skriver at … “When the teens saw their own photos with a large number of likes, we saw activity across a wide variety of regions in the brain,”

In deciding whether to click that they liked a photo, the teenagers were highly influenced by the number of likes the photo had.

In the teenagers’ real lives, the influence of their friends is likely to be even more dramatic, said Mirella Dapretto, professor of psychiatry and biobehavioral sciences at UCLA’s Semel Institute of Neuroscience and Human Behavior.

Forskere har også funnet ut at særlig jenter er i risikosonen for å utvikle negative selvbilder når de sammenligner seg selv med bilder de finner på nett. De fant også at dette er unikt for sosiale medier (spesielt Instagram) og at effekten ikke oppstod når de ser tilsvarende bilder i magasiner eller på TV. Dette siste kan skyldes at en da ikke får noen nettverkseffekt, at opplevelsen de har hatt vil være ukjent for de nærstående i det sosiale, mens hensikten med sosiale medier i stor grad er å dele opplevelser og erfaringer.

En annen effekt en har funnet er at omfattende bruk av sosiale medier, dvs mer enn to timer per dag, kan bidra til å skape en følelse av ensomhet.

Professor Brian Primack, ved University of Pittsburgh School of Medicine, sa at …: «This is an important issue to study because mental health problems and social isolation are at epidemic levels among young adults.

«We are inherently social creatures, but modern life tends to compartmentalise us instead of bringing us together.

«While it may seem that social media presents opportunities to fill that social void, I think this study suggests that it may not be the solution people were hoping for.»

Hvorfor likes?

Oppmerksomhet er den nye valutaen. Zuboff skriver om dette i «Surveillance Capitalism» og om de store verdiene oppmerksomhet skaper. Mediakix har funnet at annonsører brukte 1.6 mrd dollar bare på Instagram i 2018 og at influencermarkedet vil være i størrelsesorden 5-10 milliarder dollar de neste årene. Så motivasjonen for å trykke på like-knappen kommer fra mange aktører.

I tillegg til de virkelige influencerne, som genererer mange likes, har vi også fått robotinfluencere, som Miquela Sousa, med over 1.5 millioner følgere på Instagram. Dette kan ses på som en kynisk måte å utnytte de effektene som følger av sosiale medier, der en ser en skala over hvor stor påvirkningskraften er med Instagram i den ene enden og Youtube i den andre, og de andre sosiale mediene i mellomposisjoner. Ved å bruke kunstig intelligens til å skape «automatiske influencere» skapes det rett og slett en pengemaskin, en som bare mener og gjør det andre bestemmer at den skal gjøre.

Så hvorfor vil Instagram skjule likesene? Det er jo dem de tjener penger på? Kan det være fordi de ser at kritikken kommer og de vil være i forkant av utviklingen og fremstå som positive? Kan det være fordi de har genuin omsorg for unge menneskers helse? Eller kan det være fordi de rett og slett ønsker at innholdet skal få mer fokus enn spredningen, slik de selv oppgir? Det er det ikke så lett å svare på.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.