Hvordan utvikles ny teknologi?

Ny teknologi utvikles på ulike måter. Dels som kontinuerlige forbedringer av eksisterende teknologi, dels i form av konvergens og dels i form av disruptive innovasjoner.

Kontinuerlig utvikling innebærer at en gjør små forbedringer, endringer på ting en allerede har fra før. iPhone 6 er en kontinuerlig forbedring av iPhone 5, mens iPhone i seg selv må sies å være en disruptiv innovasjon. Før iPhone kom på markedet, var det Nokia som dominerte mobilmarkedet og var verdens mest solgte telefon. Og hvor ble de av? Microsoft kjøpte mobilavdelingen og droppet til og med merkenavnet Nokia på de nye telefonene.

Disruptiv innovasjon finner du en omtale av i denne ppt-pres fra UiO og forklart av Clayton Christensen selv i denne filmen på snaut 8 minutter.

Teknologisk konvergens innebærer at ulike teknologier ”smelter” sammen på en eller annen måte. Nettverkskonvergens har ført til at stadig flere tjenester benytter samme nettverksstandard, TCP/IP som er ”internett”. På internett finner du radio, tv, aviser, alarmsystemer og mer.

Når mange tjenester bruker samme nettverk, kan en også bruke samme dings til å benytte tjenestene. I dag er smarttelefonene kanskje de beste eksempelet på fenomenet terminalkonvergens. En moderne smarttelefon er kamera, musikkanlegg, videoredigeringsutstyr, spillterminal, gps, helseteknologi og mye annet.

Når ”alle” tjenester kan nås gjennom den samme dingsen, blir det fristende for leverandørene å utvikle flere typer tjenester, derfor får vi også tjenestekonvergens. Dette innebærer at avisene sender TV og NRK benytter mer tekst, som tradisjonelt har vært avisenes domene.

Tjenestekonvergensen fører til organisasjonskonvergens og juridisk konvergens, det vil si at organisasjoner som tidligere var ulike ”smelter” sammen, noe som over tid igjen fører til at det blir meningsløst å behandle dem på forskjellige måter, avhengig av hvilken teknologi de bruker for å formidle tjenesten. TV2 må ha konsesjon fra Kulturdepartementet for å sende på TV-nettet, mens VG-TV som sender på internett ikke må ha det.

Den første bloggoppgaven består i å finne en ”ny” teknologi, eller noe du synes er spennende eller rart og skive om den. Lag lenker til aktuelle ressurser på nettet, bruk gjerne bilder (husk at du må enten bruke bilder som er lagt ut med CC-lisens eller ha tillatelse fra rettighetshaver for å bruke dem, unntaket er om du lager en ”faksimile” –dvs et ”bilde for eksempel av et nettsted der illustrasjonen du bruker er del av bildet).

En av utfordringene for dem som er dominerende aktører i markeder der teknologien er en viktig komponent, er å se når det kommer nye, disruptive endringer som vil bidra til å gjøre den gamle måten å produsere varer og tjenester på overflødig.

Kommentarer

 1. […] du å lese mer om dette, anbefaler jeg dette blogginnlegget til Arne Krokan, samt boken hans, […]

 2. […] (2015) skriver i sin blogg om teknologisk konvergens og distruptive innovasjoner under innlegget ”Hvordan utvikles ny teknologi?” – ”Teknologisk konvergens innebærer at ulike teknologier  ”smelter” sammen på en eller […]

 3. […] denne nye teknologien for samfunnet og fremtiden? Du kan lese mer om temaet og oppgaven i dette blogginnlegget skrevet av Arne […]

 4. […] er viden kjent at når et behov dekkes, vil et nytt oppstå. I Arne Krokans innlegg tar han for seg hvordan ny teknologi utvikles og forklarer at det skjer enten ved kontinuerlige […]

 5. […] blogginnlegg fikk jeg i oppgave å skrive om temaet teknologisk utvikling og konvergens. Les gjerne blogginnlegget til Arne Krokan for å få mer kunnskap og refleksjoner rundt […]

 6. […] er i form av disruptive innovasjoner. Mer om hvordan ny teknologi utvikles kan du lese i dette blogginnlegget skrevet av Arne […]

 7. […] ord et resultat av teknologisk konvergens som Arne Krokan utdyper ytterligere i sitt blogginnlegg https://arnek.wordpress.com/2015/01/11/hvordan-utvikles-ny-teknologi/ Konvergens er en sammensmeltning av digitale og teknologiske funksjoner i én enkelt enhet. I […]

 8. […] Vår foreleser i «Digital Markedsføring», Arne Krokan, har skrevet blogginnlegget «Hvordan utvikles ny teknologi» og anbefales å lese. Jeg tar også utgangspunkt i denne i dette […]

 9. […] skal i dette blogginnlegget redegjøre for konsekvensene av førerløsebiler i utgangspunkt i dispruptiv […]

 10. […] Krokan skriver i sitt blogginnlegg om hvordan teknologien utvikles gjennom konvergens og disruptive innovasjoner. En mobiltelefon er […]

 11. […] i forbindelse med faget digital markedsføring, og er skrevet på bakgrunn av Arne Krokan sitt innlegg om hvordan ny teknologi […]

 12. […] Les mer om hvordan ny teknologi utvikles på Arne Krokan sin blogg. […]

 13. […] Ta en titt på på hvordan ny teknologi utvikles på Arne Krokan sin blogg. […]

 14. […] den berører i fremtiden og hvordan. Hvordan den teknologiske utviklingen skjer kan du lese om i blogginnlegget til Arne Krokan, Professor i teknologi, kommunikasjon, organisasjon og ledelse ved Institutt for sosiologi og […]

 15. […] et og samme sted, som et resultat av teknologisk konvergens, noe Arne Krokan går nærmere i på i bloggen sin […]

 16. […] like lett å henge med. Hvis dere vil lese mer om hvordan ny teknologi utvikles anbefaler jeg dette innlegget skrevet av Arne […]

 17. […] blogginnlegget tar utgangspunkt i Arne Krokan sitt blogginnegg som du finner her.  Jeg anbefaler å ta en titt på Arnes blogginnlegg om hvordan teknologi […]

 18. […] Som Arne Krokan (Arnek.com)beskriver det: “Ny teknologi utvikles på ulike måter. Dels som kontinuerlige forbedringer av eksisterende teknologi, dels i form av konvergens og dels i form av disruptive innovasjoner” Se linken her: https://arnek.wordpress.com/2015/01/11/hvordan-utvikles-ny-teknologi/ […]

 19. […] Du kan lese mer om hvordan ny teknologi utvikles på Arne Krokans blogg. […]

 20. […] Vår tid er preget av teknologisk utvikling i et stadig økende tempo, og vi som kunder er blitt vant til at all denne teknologien omgir oss, og fungerer. Vi blir stadig eksponert for veldig mange nye teknologiske muligheter på daglig basis. Og vi fristes også av det. For å få en bedre innsikt og forståelse for hvordan ny teknologi utvikles, vil jeg anbefale deg å lese gjennom Arne Krokan sin post. […]

 21. […] Krokan har laget et innlegg om nettopp dette, og hvordan ny teknologi utvikles. Dere finner det her, og jeg anbefaler dere å lese det først, for en bedre forståelse av dette […]

 22. […] Det er ikke ukjent at teknologien har utviklet seg i rekordfart. Hvor mange er det som egentlig sitter på bussen uten å ha øynene klistret ned i en skjerm? Det er faktisk de aller færreste hvis du legger merke til det. Satt litt på spissen, så har teknologien faktisk utviklet seg fra å leke med pinner til å stikke en tur i skogen med iPaden på slep. En av mine interessante forelesere i digital markedsføring, Arne Krokan, har skrevet litt om teknologiens utvikling her. […]

 23. […] sett nærmere på en helt spesiell berøringsskjerm for mobiltelefon og nettbrett. Ta en titt på Arne Krokans innlegg som gir en fin innføring til det jeg har skrevet om […]

 24. […] Ved disruptiv innovasjon derimot, er det teknologi som endrer markedet og denne teknologien trenger ikke nødvendigvis være bedre enn den som allerede eksisterer. Ofte, ved disruptiv innovasjon er det en teknologi som er dyr og vanskelig å få tak i som gjøres billig, og som man plutselig får kjøpt på for eksempel Clas Ohlson. Espen Andersen har skrevet om når den gode teknologien taper i en kronikk i Aftenposten og jeg anbefaler de som er interesserte, å lese denne! På Arne Krokan sin blogg ligger det også et innlegg om hvordan ny teknologi utvikles. […]

 25. […] I dette innlegget skal jeg ta utgangspunkt i foreleseren min Arne Krokan sitt blogginnlegg, ”Hvordan utvikle ny teknologi”. Videre skal jeg diskutere og drøfte hvilke konsekvenser denne teknologien vil ha, til og for […]

 26. […] å ha tatt utgangspunkt i Arne Krokans blogginnlegg, om hvordan ny teknologi utvikles, så er et eksempel på teknologi som er i kontinuerlig […]

 27. […] blogginnlegget baserer seg på Arne Krokan sitt blogginnlegg.  Derfor anbefaler jeg å ta en titt på hans blogg for å gå i dybden på hvordan teknologi […]

 28. […] innsikt om teknologisk utvikling og konvergens er ønsket, vil jeg anbefale å besøke Arne Krokans blogginnlegg. Om disse spennende temaene kan en også lese mer om i Arne Krokans bok ”Nettverksøkonomi”. […]

 29. […] er en konvergens av teknologier. Her binder man sammen elektronisk ordbok, bilde- og talegjenkjenning på […]

 30. […] produkter som skal hjelpe oss mennesker med det meste. Les mer om hvordan ny teknologi utvikles her og få innblikk i bakgrunnen til dette blogginnlegget. Sense er en slik ny teknologi som skal […]

 31. […] For mer informasjon om ny teknologi og konvergens, se Arne Krokans innlegg ”Hvordan utvikles ny te… Kilder og mer informasjon om Facebook at Work: Apple – iTunes: Facebook at Work […]

 32. […] Kontinuerlig utvikling innebærer at en gjør små forbedringer, endringer på ting en allerede har fra før. Det er dette Alec Momont har gjort med sin nyskapende drone. Han har valgt å forbedre en drone med legge til mikrofon, videofeed og GPS slik at den kan bli brukt på “riktige” måter. Spesielt ambulansearbeidere vil bli berørt hvis denne dronen vil komme i bruk hos de fleste nødsentraler. Mindre bemanning kan være en ting som berører arbeiderne i den grad at arbeidsmengden blir mindre for de ansatte. […]

 33. […] Dette innlegget tar utgangspunkt i blogginnlegget til Arne Krokan som består av å finne en ”ny” […]

 34. […]  “Ny teknologi utvikles på ulike måter. Dels som kontinuerlige forbedringer av eksisterende teknologi, dels i form av konvergens og dels i form av disruptive innovasjoner.” – Arne Krokan […]

 35. […] I mitt første blogginnlegg har jeg fått i oppgave å skrive om teknologisk utvikling og fortelle litt om et teknologisk produkt som vil endre fremtiden på både godt og vondt. Vår foreleser i digital markedsføring, Arne Krokan har skrevet et eget blogginnlegg om teknologisk utvikling, som du kan lese her […]

 36. […] Inspirrert og utfordrett av blogginnlegget til Arne Krokan […]

 37. […] Arne Krokans inngang til oppgaven […]

 38. […] måte å trene på. Utgangspunktet og inspirasjonen til at jeg vil blogge om dette er hentet fra Arne Krokan sitt blogginnlegg om hvordan ny teknologi utvikles. Race Yourself er en trene-app, som gir alle relevante trenedata […]

 39. […] å benytte, og tilpasser etter dine behov. Mer om teknologi og utvikling kan du lese i Arne Krokans blogg , eller i boken hans Nettverksøkonomi […]

 40. […] blogg innlegget til Arne Krokan om hvordan ny teknologi utvikles, nevner han flere forskjellige måter teknologi utvikler seg. Et produkt som er helt nytt på […]

 41. […]  https://arnek.wordpress.com/2015/01/11/hvordan-utvikles-ny-teknologi/ […]

 42. […] du å lese mer om disruptiv teknolog kan du lese innlegget til Arne Krokan her. Om du syns at armbåndet virket spennende kan du lese mer om det her: Microsoft […]

 43. […] markedet. For å lese mer om ulike kilder til innovasjon og teknologi, så skriver Arne Krokan på bloggen sin mer utfyllende om akkurat […]

 44. […] AirBnb er en disruptiv innovasjon, som vil si at den forstyrrer et allerede eksisterende marked. Arne Krokan har skrevet et innlegg om teknologisk utvikling og konvergens, dette kan du lese mer om her. […]

 45. […] som forstyrrer et eksisterende marked. I et blogginnlegget av Arne Krokan,som du kan lese her, får du mer utdypende tekst om hvordan ny teknologi […]

 46. […] Dette innlegget vil også være en del av en mappeoppgave i faget jeg har dette semesteret, digital markedsføring. Her skal jeg ta utgangspunkt i en ny digital tjeneste eller teknologi. Oppgaven passet derfor helt perfekt til Checkmylevel som jeg har ønsket å skrive om. Dersom det er ønskelig med en dypere forståelse av oppgaven kan dere klikke dere inn på blogginnlegget til foreleseren min Arne Krokan her. […]

 47. ida sier:

  Takk for mye bra innspill og informasjon. Kommer nok til å linke til bloggen din fra bloggen min. Jeg prøver å skrive litt om utviklingen som skjer i denne digitaliserte verden 🙂 egoweb.no

 48. […] Smartlinseteknologien som revolusjonerer diabetesbehandlingen […]

 49. […] tar i utgangspunkt i dette blogginnlegget, skrevet av Arne Krokan i forbindelse med digital markedsføring på […]

 50. […] Krokan skrev på sin blogg om hvordan ny teknologi utvikles gjennom ulike måter. Utviklingen kan være gjennom kontinuerlig […]