Sosiologi i det 21. århundre

image MIT medialab har et interessant prosjekt om Reality Mining. De har listet opp en rekke interessante forskningsprosjekter, der altså utviklingen av det nye århundrets sosiologi og organisasjonsformer er en av dimensjonene. Blant problemstillingene de utforsker er .

  • How do social networks evolve over time?
  • How entropic (predictable) are most people’s lives?
  • How does information flow?
  • Can the topology of a social network be inferred from only proximity data?
  • How can we change a group’s interactions to promote better functioning?

Det er mange interessante sider ved dette programmet. Og bruken av nye teknologier til å samle nye typer sosiologiske data er en av de interessante sidene. I denne artikkelen i Technology Review kan du blant annet lese om hvordan iPhone og ulike sensorer i denne kan bidra til å skape helt nye typer data og innsikt i sosiale nettverk. De skriver

… with the right software, built-in hardware such as accelerometers, light sensors, a GPS, and the phone’s own microphone could provide contextual clues about people’s activities and behaviors. A sensor-enabled phone could feasibly help monitor your exercise habits, keep track of an elderly relative’s activities, and let your friends and family know if you’re available for a call or instant-messaging conversation. It could even provide insight into social networks.

En annen interessant side ved prosjektet er åpenheten rundt datasettene. Du kan laste ned prosjektets data og kjøre dine egne analyser på dem. Dette gjelder data samlet inn vha mobiltelefoner, og du kan også laste ned applikasjonene som gjør det mulig å samle inn denne typen data.

MIT signaliserer her en åpenhet som ikke er vanlig blant samfunnsforskere, men som er helt i tråd med ideer om crowdsourcing, og utviklingen av delekultur som en særlig finner innen deler av datamiljøene.

Hva kommer en slik utvikling til å bety for samfunnsfagenes utvikling? For måten vi som samfunnsforskere arbeider på? Hvem vi arbeider sammen med, hvem vi publiserer med og hvor? Her er mange nye spørsmål å ta stilling til. Ka du trur?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.