Innovasjon

6.klassingene på Willard middle school i Berkeley, California fikk en utfordring de seint vil glemme. Som del av Science-faget skulle de finne opp en ny ting eller en ny tjeneste. Tjenesten skulle fortrinnsvis være noe læreren kunne ha nytte av i undervisningen. Arbeidsgangen skulle dokumenteres gjennom en logg, der de redegjorde både for hva de lagde, hva de selv tenkte om arbeidet sitt underveis, hvem de diskuterte med osv. Videre skulle de lage en modell eller aller helst en helt fungerende prototyp av oppfinnelsen. Nye oppfinnelser må selvsagt selges, så de måtte også lage en salgsbrosjyre. Og skulle det bli noe sving på sakene må det produseres, og da trenger en startkapital. Så elevene ble også oppfordret til å utarbeid og holde en investorpresentasjon. Slå den! 6-klassingene kjører et innovasjonsprosjekt, lærer terminologien rundt nyskapingsprosesser, lærer både om betydningen av markedsføring og salg og ikke minst det finansielle apparatet rundt hvordan innovasjon fungerer.

Og kreativiteten blomstret. En fant opp et skateboard med lys, en annen fant opp en mobil skrivepult og bygde den opp med hjelp av deler fra både en rullestol, en sparkesykkel og ikke minst komponenter vi kjenner igjen fra skrivebordene. Hanna fra Nesodden fant opp en t-skjorte som ikke kunne bli møkkete, mens Jonas fra Nittedal gikk for musefelle nummer firetusenogettellerannet. Noe av bakgrunnsmaterialet for sin investorpresentasjon fant han i en artikkel om nettopp patenter på musefeller som dukket opp i et nummer av Kapital akkurat på den tiden han arbeidet med dette prosjektet.

Her måtte elevene både finne fram til en oppfinnelse det var verdt å lage, de måtte reflektere over hva som var vanskelig å få til, hvem de kunne få hjelp av, hvem de diskuterte ideer og utførelse med, hvem oppfinnelsen ville være nyttig for og mange andre spørsmål.

Klassen var også på besøk på UC Berkeley, der de både ble tatt i mot av studenter og fikk møte en vaskeekte professor.

Denne lille hendelsen er interessant på flere måter, særlig når vi ser på innovasjon og nyskaping i et litt større perspektiv. Berkeley ligger i The Bay Area, området som omkranser San Francisco. I syd ligger Stanford og Silicon Valley, i øst ligger UC Berkeley, og over hele området er det en sann flora av selskaper som arbeider med utvikling av ny teknologi og nye tjenester. Her ligger Google og IBMs forskningslab med noen tusen ansatte. Her finner du også Linden Lab som lager Second Life, og kikker du på web2.0 innovation map, finner du en stor opphoping av selskaper og tjenester som er utviklet for neste genereasjons internett her.

Sosiologen Manuel Castells, som hadde sitt virke nettop her ved UC Berkeley, har skrevet om hva som skjer når verden får en enhetlig teknologisk infrastruktur for kommunikasjon. Han har beskrevet hvordan nettverk utvikles og vedlikeholdes, både i det gode og ondes tjeneste, og han har forsøkt å forstå konsekvensene av disse endringene som finner sted. Internasjonal kriminalitet har fått nye redskaper, de samme som nye globale selskaper som Amazon, eBay og Facebook, og de skaper seg konkurransefordeler på hver sine områder.

Ett av uttrykkene som går igjen flere steder i Castells bøker, er at ”nettverket er organisasjonen”. Dette er i tråd med den måten som blant annet IBM arbeider etter. Åpenhet, kontakter ”utenfor” organisasjonen og stor grad av kunnskapsdeling. IBM har over 27000 bloggere, de har mer enn 6000 wikis, og de oppfordrer aktivt sine ansatte til å være del av ulike nettsamfunn.

Blant annet gjennom sitt arbeid med open source programmer, har de sett at innovasjon skapes i samspill mellom ulike mennesker, og det er ikke alltid sikkert at de mest kreative finnes innenfor egen organisasjon. Hvis du vil lære mer om hvorfor dette kan være smarte strategier, anbefaler jeg bøkene Wikinomics og The Wisdom of Crowds, som hver på sine måter viser hvorfor det kan lønne seg å arbeide på en annen måte enn det vi tradisjonelt er vant til.

Medfødte og barnelærte evner til til kreativitet og nyskaping kan videreføres i innovative organisasjoner blant annet gjennom å skape nye arenaer og ved å bruke nye teknologier og tjenester for arbeidsdeling og koordinering av arbeidsoppgaver. Men dette krever andre måter å arbeide på, en annen form for åpenhet en det de fleste organisasjoner i dag praktiserer, og dermed også en annen grad av tillit til sine medarbeidere enn det de fleste organisasjoner også innbyr til.

Dette er endringer som mest av alt krever en annen organisasjonskultur, som stiller krav om å belønne dem som bidrar til å gjøre andre gode, dem som trekker inn nyttige ressurser utenfor organisasjonen og ikke minst dem som praktiserer en delekultur, der de aktivt bistår andre og involverer andre i sin egen arbeidssituasjon. Innovasjonsprosjektet ved barneskolen i Berkeley var tuftet på disse ideene. Ved å praktisere åpne prosesser, diskusjon og refleksjon om egen prosess gjennom loggskriving, legges grunnlaget for fortsatt innovasjon i regionen. Er det rart at området rundt San Francisco betraktes som verdens mest innovative region?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.