Rogalands skoler inn i det digitale nettsamfunnet

I to dager har jeg hatt gleden av å forsøke og forklare over 100 skoleledere i Rogalands videregående skoler, hva overgangen fra industrisamfunn til digitalt nettsamfunn innebærer. Konklusjonene er vel stort sett at skolene må komme mer i takt med sine brukere, de digitalt innfødte, og at de må skape endringsprosesser som øker endringstakten og bidrar til at skolene blir mer attraktive sett fra elevenes ståsted.

Jeg har snakket om digital økonomi, om nettverkssamfunn og endringsledelse, og om hvordan digitaliseringen påvirker andre sektorer i samfunnet.

Og responsen har vært nesten overveldende. Den siste gruppeoppgaven handlet om hva de selv kan gjøre på veldig kort sikt, helst i løpet av neste uke …. Alle skolene måtte komme med forslag til et tiltak de kunne gjennomføre «i morgen».

Noen ville lage skoleavis på wiki, noen ville lage wiki for lærerne, noen ville kartlegge lærernes digitale kompetanse og noen ville invitere elevene til å fortelle lærerne hvordan de selv bruker digitale medier som spill, Facebook, MSN osv.

Jeg er imponert over hvor mye vilje til endring som ble uttrykt, nesten så imponert at jeg også ble litt bekymret. For hva skjer når deltakerne kommer tilbake til sin egen skole dagen etter? Fanger hverdagen med en gang, eller går det an å flyte på begeistringens rus noen dager?

Sammen med Its`learning har jeg kjørt dette programmet tre ganger tidligere, men denne gangen har vi lagt mye mer vekt på prosessperspektivet, på hvordan skolene selv kan designe gode endringsprosesser. Så får vi se om det virker bedre enn før i praksis også. Det viktige nå var å komme i gang. Og det har vi gjort til gangs. Til og med fylkeskommunen som eier av skolene, deltar med liv og lyst, og to av deltakerne derfra har allerede signalisert at de vil ta eksamen i faget på NTNU.

Og her er vi litt tilbake til det som følger videre på kurset. Neste samling er 9. desember, den skal jeg ha sammen med Wim Veen, Nederlandsk guru som blant annet har skrevet boka Homo Zappiens. Deltakerne på programmet må ha lest denne boka før de kommer, og hvis jeg skal anbefale en rekkefølge på de andre bøkene, så ville jeg startet med Christensens Disrupting Class.

Det betyr at deltakerne har flere oppgaver til neste gang.

De skal lese 2 bøker.

De skal skrive et blogginnlegg og kommentere i bloggen til den som står under på lista.

Dere skal også begynne å skrive prosjektoppgaven (gruppeoppgave 2) og helst ha denne ferdig til neste samling. Denne skal skrives i «skolegruppene» og lenkes opp til skolesiden. Igjen må jeg si jeg er imponert. I skrivende stund er klokka 23.40, den dagen vi avsluttet programmet. Og nå er allerede 17 av 30 skoler registrert på wikien.

Jeg skjønte at det nok var endel som gikk litt i surr med nye ting på slutten av dagen, særlig fordi nettverket på konferansestedet brøt sammen, og det ikke ble mulig å demonstrere noen tjenester live. Se derfor på lenkene under, og  ta gjerne en kikk på det som er lenket opp, så får du et bedre bilde av hva de ulike tjenestene handler om.

 

 

 

 

 

 

 

Og vil du ha flere videoer av samme type, kan du klikke her. Rull nedover siden så får du hele utvalget.

Husk også at dere kan dele bokmerker på del.icio.us (delicious.com) og at dere merker det dere vil dele med rfk08. Dere finner mine bokmerker på del.icio.us/arnek og alt om skoleledelse dersom dere går til del.ico.us/arnek/skoleledelse.

Ellers er det fritt fram for å kommentere dette innlegget på deres egne blogger. Husk da at dere lager lenke tilbake til denne bloggen, eller dette innlegget. Eller dere kan kommentere første samling, ett av emnene eller hva dere måtte være opptatt av i kommentarfeltet under.

6 Comments

  1. Jeg skjønner at jeg har havnet i Rogaland der jeg var i Buskerud, men det er jo interessant det. Jeg vil tro hverdagen fanger ganske raskt, og at det fort blir så mange andre ting man skal rekke over. Det viktigste er vel kanskje å ikke tenke at man skal klare alt med en gang, og Netvibes var faktisk noe av det første jeg startet med. Vi jo gjorde jo flere kartlegginger på St. Hallvard, og det viktigste å tenke på når det gjelder kartlegging er at den har liten verdi uten konkret oppfølging. Noe vi fant ut fungerte ganske bra var små kurs der lærerne selv valgte hva de ville gå på, og der vi kurset hverandre. Dessuten må man tørre å satse litt skal det føre til endringer. Tenk om skolen hadde hatt en stilling som var en IKT-pedagogisk helpdesk som kunne holde jevnlige korte kurs etter behov og ønsker, og som satt klar til å hjelpe når du stod fast, enten i it’s learning eller med tips om verktøy? Jeg følger dere videre via lederne mine:)

  2. Jeg deltar på Rogaland fylkeskommunes lederopplæring i IKT. Første samling var svært interessant. Gleder meg til samlingen 9. desember. En ting er sikkert: «EBD er kommet for å bli» 🙂

  3. Det siste har du vel rett i, skjønt vi kommer vel ikke til å tenke mer på det enn vi gjør på infrastrukturen for vann og kloakk. Den er også kommet for å bli, og vi bruker ikke særlig mye tid eller oppmerksomhet på å diskutere den 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.