Nye aktører og nye spillere i mediebransjen

image

Aftenposten melder i dag at YouTube skal begynne å sende spillefilmer, etter å ha fått til en avtale med Metro-Goldwyn_Mayer. De har tidligere postet enkelte episoder av American Gladiators, som for tiden går på en tv-kanal i Norge også. Klippet kommer fra Reuters, som har en lengre artikkel om samme tema. Takk til TorG, som er del av min radar, for å ha fanget opp dette.

Tidligere har YouTube teamet opp med CBS også, der de viser både Star Trek, Young and the Restless og Berely Hils.

AppleTV og andre nye aktører får nå konkurranse, for den nye forretningsmodellen til filmbransjen er annonsebassert. Det er der Youtube skal tjene pengene sine, en strategi som visstnok ikke har vært helt vellykket  hittil.

Den største konkurrenten blir kanskje Hulu, en tjeneste fra News Corp`s Fox (lukter det Murdock?).

Dette er interessant ikke minst fordi kampen om distribusjon av film og TV-serier utvides til stadig nye arenaer og medier. Først kom iTunes og Apple på banen, både gjennom iPod og AppleTV, som jo er en slags iPod der du bruker TV-skjermen din. Så kom Google og YouTube, som skal tjene pengene på en annen måte enn Apple. Og bare vent, -snart kommer MySpace også. De har allerede annonsert at de lager egne serier (jeg var på foredrag under Internetworld i London i mai) som skal distribueres gjennom det sosiale nettverket. Og så kan vi jo da lure på hvor lenge det er til Facebook kommer med noe som ligner?

I tillegg finnes det en rekke andre kreative tjenester. Amerikanske WorldTV kan til og med skilte med en norsk programleder, men det er ikke det viktigste. Der kan du nemlig lage din egen TV-kanal, der innholet kan være en miks av webviedoer, eller ting du selv lager. Du kan til og med sende direkte på kanalen din fra din egen mobiltelefon gjennom Qik. Qik er lett å bruke. Last det ned fra nettet, installer på din egen mobil og vips, så har du et TV-kamera som sender direkte på nettet med en forsinkelse på 10-15 sekunder og med et skjermbilde på 320*240 punkter. Det siste er vel ikke all verden, men nok til å fylle de fleste GPSer med krystallklare bilder. Og så kan vi jo bare gjette hvor lang tid det tar før denne tjenesten vil operere med HD-kvalitet. NRK Beta melder forresten at også BBC bruker Qik. De skriver …

BBCs “Have your say” lar brukerne sende inn egne videoer via Qik, noe som lar brukerne sende inn videoer til kanalen. Eller til og med sende live fra mobilen. Det gir en spennende “direkte” følelse siden kommentarene kommer inn underveis, som f. eks. under debatten mellom McCain og Obama i natt.

Hva er Qik? Les “Problemet med å være populær”

BBC bruker også Qik selv, til å gi tilbakemeldinger til brukerne om hvordan det hele gikk.

Da blir utfordringene for mange ganske annerledes enn de er i dag. Hva blir rettighetene til å sende fotballkamper verdt, når «halve stadion» har TV-utstyr med seg i lomma? Og hvorfor skal vi se på hjemmevideoene fra USA på TVNorge når vi kan se dem direkte hos oss selv, når vi vil?

Her er det viktig at våre hjemlige medier følger med i timen. NRK Beta er heldigvis på banen, og har en gjeng kreative og handlingsdyktige medarbeidere. Det er viktig at de får anledning til å eksperimentere med formater, distribusjonskanaler og medieformer. Ellers kan vi fort havne i den situasjonen at en hel generasjon av digitalt innfødte etablerer sitt mediekonsum utenfor de norske aktørenes domener. Og da kan vi jo gjette på hvor lett det blir å vinne dem tilbake seinere i livet, -hvis det da finnes noe NRK.

del.icio.us Tags: ,,,

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

One Comment

 1. Hei og tusen takk for omtalen av NRKbeta. Det setter vi veldig pris på!

  Jeg må innrømme at spillefilm på YouTube ikke var noe jeg trodde ville komme alt nå. Jeg trodde det ennå var noen år fram.

  Dette beviser hvor fort det går når de rette folkene skjønner hva som skjer. «Kidsa» ser ikke på tv så mye som før, og hvis de ser – så ser de mens de surfer, chatter og sender SMS. Jeg tror MGM gjør et veldig smart grep med filmer på YouTube.

  Det som mange kanskje ikke tenker på, er den utrolig detaljerte statistikken selskapene får når vi ser tv på YouTube. Jeg vil tro at man må registrere seg for å få lov til å se disse, og da har de full oversikt over hvem du er.

  Og om du ikke må registrere deg, så får de uansett oversikt over når på døgnet folk ser ting, hvor lenge de ser, hva slags utstyr de har (OS, browser etc.), og når du evt. synes filmen er kjedelig og gir deg.

  Man kan jo tenke seg scenarier der la oss si 30% av seerne gir opp en film på et bestemt sted i filmen. Da kan man sende den tilbake til klippebordet og legge ut ny versjon.

  Interessante tider!

  Øyvind Solstad
  Redaktør, NRKbeta.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.