7 things -skal skal ikke, om nettverkenes viderverdigheter

imageJeg er egentlig sterk motstander av dumme kjedebrev og andre rare fenomen som det er lett å starte, og som får stor trafikk gjennom nettverkene, men som ellers er helt betydningsløse. Og det er sikkert mange som deler denne holdningen.

Men så ser jeg jo at det gjennom nettverkene, gjennom lenkene mellom blogger, gjennom bidrag til de samme wikiene, gjennom å dele bokmerker på feks delicious, gjennom å dele bilder på Flickr mm. oppstår en slags «organisasjon» der medlemmene har sterk gjensidig nytte og glede av hverandre. Jeg er sikker på at hvis denne svermen av nettverkere møttes blant andre mennesker i en stor idrettshall, så ville de kjenne et sterkt fellesskap, selv om de ikke omgås fysisk så veldig ofte (noen av dere har jeg aldri truffet RL) og selv om de får lønn fra svært forskjellige sponsorer. Det er blitt litt slik som Manuel Castells skrev for mange år siden: «The Network is the Organization«.

Og i denne typen nettverk er svake bånd svært viktige, de er selve nerven og grunnlaget for at det i det hele tatt er et nettverk. Og da tenker jeg at 7 things er en måte å styrke samholdet i dette nettverket på, derfor vil jeg også bidra nå som June har utfordret meg. Så her er 7 ting dere ikke trenger å vite om meg ….

1. Da jeg var 16 år jobbet jeg en hel sommer i fiskeidustrien i Båtsfjord.
2. Jeg spilte klassisk gitar hos Magni Wentzel da jeg var student.
3. Da vi bygde hus murte jeg alle murene, pusset dem og støpte alle gulvene selv. Noen av kollegaene mine trodde jeg var murer 🙂
4. Har et favorittsted i London, i «kjelleren» på Covent Garden, der det er en gammel stall som er blitt restaurant. Der serverer de deilig portvin, og jeg er alltid en tur der for en kaffe og et glass portvin, samtidig som jeg kan høre små «konserter» av musikkstudenter på stedet.
5. Har kjørt rosemalt 2CV fra Trøndelag til «Jugoslavia» og havarert i den samme landsbyen i Østerriket to sommere på rad i min spede ungdom.
6. Har kjørt snowboard i 7-8 år, greide 180 før yngstemann, men tapte veddemålet om hvem som ville greie 360 først. Det har jeg ennå ikke fått til. Er for pinglete.
7. Sitter i styret for LivArnesens ekspedisjon til Sydpolen i Amundsens fotspor i 2011, og har anvar for å bygge opp et elæringsopplegg der målet er å nå milloner av elever over hele verden, bygge nettverk og sette fokus på miljøspørsmål (særlig tilgang til vann) og mikrokonflikter (om hvorfor de slår hverandre).

Hvem skal utfordres videre? Jeg har veldig lyst til å sende denne ballen til noen av deltakerne i Rogaland fylkeskommunes lederutviklingsprogram, så her er «ballen»:

Toril, RuFr, Bjol@vs hjørne, Thots, PåTvers, OlavH, Elisa eller IKT-eket

5 Comments

 1. Hei. Jeg er helt enig med deg, liker i utgangspunktet ikke kjedebrev, og smilte litt skjevt av denne når den dukket opp på andre siden av Atlanteren. Men det er rart når du selv blir utfordret i ditt nettverk, blir liksom litt anderledes da. Hadde nesten blitt litt dumt å stå utenfor, når «alle de andre» deler 7 unyttige ting 😉

 2. Blir omtrent som å møte nordmenn på ferie i utlandet dette. Fordelen med slike kjedegreier,når de dukker opp for nybegynnere, er at det kan bidra til å ufarliggjøre bloggingen. Fint å kunne lære seg å beherske mediet på en ufarlig måte, uten å måtte ta stilling til de helt store samfunsspørsmål.

 3. Helt enig med Siv Iren. Når du blir del av nettverket, vil du halt sikkert også få stor nytte av det. Og en smart måte å øke trafikken på, er ved å kommentere på andres blogger, samt å skrive om noe som du finner på en annen blogg, og ikke minst: lenke til denne bloggen.
  Først må vi komme over terskelen for å kunne vise seg fram på nettet. Så må vi begynne å bidra med egne ideer, tanker, refleksjon. Og så må vi begynne å delta i diskusjoner, ideutveksling etc., på tvers av bloggene, eller i det vi kaller nettverket.
  Det er også en god ide å bruke Twitter. Du finner meg som bruker arnek om du vil ha ideer som dukker opp i løpet av dagen.

 4. Det var en lang innledning for å få vite litt mer om menneske bak bloggen. – Den 7 ting farsotten mangler jo vesentlige ting: 1. Trusler når kjeden brytes. 2. Hvor godt det går deg hvis du sender «brevet» videre.

  Etter å holdt på med 23 ting om to null, var det lett å kalle en ny blogg 100 ting, men 100 ting var opptatt fordi det hadde vært en farsott før: 100 ting du (ikke) trenger vite om meg.

  Det er kanskje dumt med kjedebrev og slike lister, men de er jo fine (og lette) startpunkt, før en kommer i gang og får så mange tanker at det blir umulig å skrive med flere en tre om dagen.

 5. Ja da var det min tur til å omtale emnet Digitale nettverk, og jeg vil da starte med å vise til min mor på 60
  For ca. 7 år siden startet mors reise på internett.
  Første og andre år fikk jeg alt fra kjedebreve og vinn 1 million til gode utenlandske investeringer videresendt, etter ca. 30 stk. måtte ha en virkelighet prat med mor om spam, virus og aktørenes manglende evne/vilje til at betale ut disse millionene
  Tredje og fjerde år var det hjemmeside, internett spill av typen Sjakk og Bridge, familiestamtre og mer fornuftige kjedebrev blant venner hvis det da eksisterer.
  Her kom digitalt nettverk så smått inn i den daglige internett økten men programmer som mail, Skype, MSN og diverse interessegrupper via nettsider og innlegg.
  De tre siste årene har jeg ikke klart og følge med, nå er det second world, Facebook, Travian med egne Facebook sider ”Cities of hope” der styre hun en egen by hvor hun møter bla. min søster sønn på 18 år som også styrer en by.
  Hun levere regnskap, betaler regninger, leser nyheter, omgås med venner, spiller, handler, selger og snakker med barnebarn via. Internett.
  Jeg referer til min mor som gla sier, jeg kjeder meg aldri og jeg trenger ikke og reise noen plass.
  Det er som å høre min sønn på 12 år fra rommet sitt si, Tom er ikke hjemme og Knut er på fotball så jeg blir inne til litt senere så ser jeg om de kommer hjem. Han sitter på all informasjonen.
  Da jeg var 12 år dro jeg til Tom for å se om han var hjemme, jeg møtte Pia og Anne på veien og kom aldri frem til Tom. Det var den fineste dagen den sommeren i 1986.

  Tja hva er det jeg vil frem til?
  • Det er svært viktig med nettverk, nettverk kan ikke overvurderes
  • Men det er greit og ikke vær først på Facebook, men du skal ikke være den sist.
  • Det er ok å kjøpe litteratur i Norge men du skal ha prøvet Amasom.
  • En gang iblant skal du reise på besøk uten å ha avtalt det på forhånd, og dersom det ikke passer verten skal du finne på noe selv, var der et vann på veien hvor du kan gå en tur?
  • Hold deg informert men ikke bruk all tiden din inne.
  • Bruk internett smart så du spart tid, penge og andre resurser.
  • Vær bevist alle de mulighetene som kan hjelpe deg i din hverdag hjemme og på jobben, vær interessert og nyskapende men kritisk til tidsbruk.
  • Ikke undervurder kvelden ute med kundene, eller prøv og erstatte den med nettverk

  Jeg tar en runde med et par års mellomrom for at se hva som er kommet av nye trender og produkter som jeg kan ta til meg. Jeg ser at det er på tide med en ny runde nå da Blogge, Wiki og mange av de andre elementene ikke er ting som jeg bruker aktivt i dag.
  Er ikke sikker på hva jeg kan ta med inn i jobben men det kommer ila. kurset.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.