ebøker, Kindle og disruptive innovasjoner

image

ebøker har du vel hørt om, men er du klar over hvilken posisjon Amazon har fått med Kindle? Bob Sutton er professor på Stanford, og skriver om Amazons Kindle som disruptive innovasjon. Han sier at …

If I were a book publisher, I wouldn’t just hunker down, cut costs, and do what I’ve always done until the downturn is over.  I would work to bring in people from outside the industry who understand the web and let them try some experiments — and if I was a venture capitalist, I would be looking for start-ups that can rush in and replace those giant but shrinking publishing houses in New York City.

image Carl Stormer har også blogget om Kindle, om ebøkenes framtid, og ikke minst om hvilke utfordringer forlagsbransjen befinner seg i for tiden. De utfordres ikke bare av aktører som Amazon, men mange skriveføre finner også ut at de faktisk kan publisere bøkene sine selv. Carl skriver at …

Nylig leste jeg en artikkel om markedet for selvpublisering.  I USA kom det ut 480.000 boktitler i 2008.  Ca. 30.000 ble gitt ut av forfattere på nettbaserte tjenester hvor man selv gjør publiseringsarbeidet og hvor den nettbaserte tjeneste (Xlibris, iUniverse og andre) gir ut boken for deg.  Dette markedet vokste 12% fra 2007 og som det stod i artikkelen, snart er det flere som vil skrive bøker enn det er folk som vil lese.

 

Og det siste er en utfordring, -kanskje. Det er jo fremdeles flere som lytter til musikk enn som distribuerer musikk også, og det er flere som leser på Wikipedia enn det er som skriver, så vi har nok et stykke igjen til det er flere produsenter enn konsumenter.

image Men likevel har Carl et godt poeng, og det er at stadig flere vil bidra på den digitale arenaen. Vi vil være både konsumenter og produsenter, og en ny tekstsjanger har sett dagens lys. Den er bygd på remix og det som er kalt produsage. Jeg skriver videre på elementer jeg henter fra andre forfattere. På den måten kan en sak illustreres fra flere sider og det blir lett å hente opp inspirasjonskildene, fordi de er direkte lenket i artikkelen. Og de nye elementene blir hele tiden bygd inn i teksten.

Min tekst er forskjellig fra Carls og fra Bob Suttons. Jeg står på deres skuldre og reflekterer over hva konsekvensene av deres analyser er. Det er slik vitenskapelig kunnskapsproduksjon har fungert i uminnelige tider, men nå er det enkelt å benytte den samme produksjonslogikken i alle typer tekster.

Så forlagsbransjen har opplagt en utfordring. Og jeg er spent på hvordan de har tenkt å takle den. Jeg har bestilt en Kindle2 fra mine venner i USA (de vil ikke sende den til Norge), og venter spent på hvordan jeg kommer til å bruke den. Det første jeg kunne tenke meg å lempe ut var de ufyselige pocketbøkene, som snart oversvømmer huset. De er billige, greie å lese, men tar mye plass. Og noen kan jeg faktisk tenke meg å lese om igjen eller gi til noen bekjente, så da er kanskje ikke løsningen å kaste dem heller? Påskekrimen på Kindle hadde jo vært fint da. Det er bare ett problem: -og det er at norske forlag ikke ser ut til å ville adoptere teknologien. Men hvem har vel sagt at vi må lese bøker av norske forfattere?

Nicolas Carr bringer også til torgs noen skeptiske kommentarer i begeistringen rundt Kindle. Og det har med noen av de mulige uintenderte effektene av nye teknologier å gjøre.

The unanticipated side effects of new technologies often turn out to be their most important effects. Printed words are permanent. Electronic words are provisional. The difference is vast and the implications worth pondering.

En annen side av Kindle, som også er verdt å merke seg, er at den ikke gjør det lettere å lese bøkene. Bare se hva Seth Godin skriver om den saken.

Han trekker særlig fram det han savner ved Kindle, som for eksempel …

… three simple examples of how non-fiction books on the Kindle could be better, not just cheaper and thinner:

–Let me see the best parts of the book as highlighted by thousands of other readers.
–Let me see notes in the margin as voted up, Digg-style, by thousands of other readers.
–Let me interact with hyperlinks and smart connections not just within the book but across books

I can think of ten others, and so can you. Instead of making this a dead end (like a book) they could have made it a connector (like the web).

Uansett: jeg gleder meg til å stifte bekjentskap med den og håper den kommer ut tidsnok til at jeg kan få testet om batteriet varer hele påsken. Da skal jeg nemlig på fjellet uten ladestrøm 🙂

Og jeg håper du følger Godins henstilling og deltar i diskusjonen om forlagsbransjens nye publiseringmodeller, nye teknologier og nye tjenester.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

5 Comments

  1. En annen bransje som etter hvert også kommer til å merke lesebrettets tilstedeværelse, er mediebransjen. Foreløpig er ikke kvaliteten på lesebrettene god nok til å bli en fullgod erstatning for papiravisen, men innen få år bør sorthvitt og små formater være en saga blott. Hvem vil betale dyrt for gamle nyheter i papirform når man kan få rykende ferske nyheter på sitt lesebrett til en lavere pris (mediene får tross alt ingen kostnader knyttet til papir, produksjon og distribusjon)? Lyd og levende bilder kan etter hvert også bli en del av tilbudet. Blir spennende å se utviklingen her.

  2. Jeg er enig med deg. Dette blir litt Harry-Potteraktig, Aftenprofeten blir nok realitet snart.
    Men jeg tror det er en ting som kommer til å skille dagens modeller fra framtidens, og det er spørsmålet om hvem som skal ha kontroll over plata mi. Den jobben gir jeg ikke til Aftenposten eller Dagbladet, for jeg vil ha det beste fra ulike kilder, og jeg vil skape mine egne diskusjoner og inngå i diskusjoner på de nettstedene jeg finner det verdt å bidra på. Dermed blir avisene uansett redusert til artikkelpushere. Det er den enheten vi konsumerer og det tror jeg blir den enheten vi også kommer til å handle eller laste inn.
    Som en skrev da han fikk Spotify: -farvel radio 🙂

  3. Jada den er i boks. Ser fin ut, men jeg har ikke fått tid til å bruke den noe særlig ennå. Skal ta tak etter påske.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.