Hva er informasjon?

Fra Infoestetics.com fant jeg lenke til denne videoen om hva informasjon er. Det er en interessant refleksjon og ikke minst visualisering av et fenomen som vi alle er vant til å forholde oss til. Igjen er det et eksempel på at et budskaps form kan være avgjørende for hvor lett tilgjengelig det er.

Jeg skrev min egen doktorgradsavhandling ved Institutt for medier og kommunikasjon i Oslo blant annet om dette spørsmålet. Jeg gikk gjennom en rekke fags oppfatninger av hva informasjon er, fra matematikk (matematisk kommunikasjonsteori), fysikk (termodynamikk og ideer om entropi), språkfagene, semiotikk, sosiologi, psykologi mm.

Det finnes en stor rekke av forskjellige ideer om hva informasjon er, og den som serveres i videoen under, er en av dem. Men se videoen og tenk selv. Avhandlingen finnes på biblioteket for dem som er interessert. Skal se om jeg kan få lagt ut et eksemplar på nettet med tiden.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

2 Comments

  1. Fin informasjon her! For dette er vel informasjon? 🙂 -i en ypperlig kommunikasjonskanal, spør du meg.

    For informasjon og kommunikasjon henger vel sammen? Kanskje du har en oppklarende videosnutt og vise til her også.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.