Bil til 15000 kr og PC til 150 kr ?

image Hvor da? I India selvsagt. Det skriver Webnographers.org om. Egentlig er Webnographer Jenny Ryan, en relativt ung dame som vil fram i cyberspace. Hun er forskningsassistent for Danah Boyd, har opprettet sin egen virtual campfire og er sikkert en av dem vi kommer til å få høre mye om og fra i årene som kommer.

De digitale sporene er interessante ikke bare for dem selv, men også for oss som liker å følge med, liker å sette ulike hendelser i perspektiv og liker å reflektere over  hvordan det kommer til å bli i framtida. Og vi liker å dele vår refleksjon via blogger, wikier, Twitter, gjennom foredrag og diskusjoner.

Så Jenny Ryan har fått et lite hjørne av min virtuelle desktop via Netvibes, der jeg følger med på noen titalls skribenter også.

Clay Shirky har introdusert delekulturens utviklingstrapp.

Dele, samarbeide og kollektive handlinger, er utviklingen. Å dele er enkelt når en først venner seg til det, og det andre kommer etterhvert. Delogbruk er mer enn et samarbeidsprosjekt, det er en kollektiv handling, eller kanskje vi skulle kalle det en virtuell dugnad?

Og den dagen en PC virkelig koster 150 kroner, den dagen kan vi alle sammen utruste et helt klasserom, vi kan bidra med undervisningsmateriale og vi kan bidra til at langt flere barn i verden får utdanning. Sugata Mitra har jo vist oss at barn kan lære helt på egenhånd, dersom forholdene bare blir lagt tilrette for det. Har du ikke hørt om Sugata, kan du gjerne begynne med dette foredraget fra Ted.

Det er enkelt å dele, bare en blir vant til det. Og ikke alle har opplevd Sugata live, selv om han har holdt to foredrag i Norge det siste året. Han er idealist og er veldig opptatt av hvordan vi kan skape en bedre verden, en mindre voldelig verden, og har lovt å bidra til dette gjennom et prosjekt som høyst sannsynlig starter når Liv Arnesen og kvinner fra fem verdensdeler skal gå til Sydpolen i november 2011. Ett av målene med ekspedisjonen er å sette søkelyset på mikrokonflikter, hvorfor folk slår hverandre.

Mer utdanning kan bidra til andre måter å løse konflikter på. Sugata vil hjelpe og det er jeg sikker på at mange andre som leser dette også vil. Det skal jeg komme mer konkret tilbake til når vi har lagd en konkret plan for de neste to årene.

Billige PCer, gratis innhold og entusiaster som Jenny Ryan og en rekke andre blir viktige komponenter for å skape en bedre verden. Og vi er i gang.

2 Comments

  1. Tak for det! Jeg kan naesten forstaa de hele, fordig jeg laert dansk naar jeg var en udvekslingstudent i Danmark i 2003. Det er rigtig sjovt at laese om sig her! Jeg vil foelge dig ogsaa.

    Vi ses i cyberspace 🙂

  2. Så morsomt Jenny, jeg følger deg på Twitter også. Regner med at du skal arbeide videre med temaer som interesserer meg.
    Og så flott at du kan dansk/norsk.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.