Skype størst på internasjonal teletrafikk – sjekk qik og fring også

image

Det melder InsideTelecom (må ha abonnement for å få tilgang til artikkelen), og kan samtidig fortelle at gratistjenesten til Skype stod for hele 8 % av den internasjonale teletrafikken alene. I tillegg til gratistjenesten ringte folk hele 8,4 milliarder minutter med Skype out. Skype leverer også konferansesamtaler og videotelefon, og er altså en av de mange svenske suksessene på den internasjonale IP-verden. I samme slengen kan vi jo ta med at halvparten av Sony (Ericsson) er svensk, Kazaa, PirateBay og ikke minst Spotify, som får stadig mer fortjent ros og oppmerksomhet. Denne tusler og går på min PC hele tiden.

Skype er et interessant fenomen. Det er typisk eksempel på disruptiv teknologi, IP-tjeneste for telefoni mellom datamaskiner. Det var utgangspunktet. Og nå kan jeg også bruke Skype på min mobiltelefon hvis jeg måtte ønske det, gjennom tjenesten Fring. Og hvis du ikke bare vil nøye deg med å bruke telefonen som telefon, eller kamera, men vil ha den som TV-kamera og sende på internett i sanntid, kan du jo også teste ut Qik.com i samme slengen. Denne gjør nemlig telefonen din om til et kamera som streamer både lyd og bilde rett på nett, i sanntid. Jeg har spurt svært mange mennesker om de tror at denne tjenesten vil gjøre det mulig å sende i HD-format i løpet av 5 år, og så langt har jeg ikke truffete noen som ikke tror det vil være tilfellet. Hva vil verdien av å kunne sende fotball på TV bli da, når det står 10000 mennesker på tribunen med HD-kameraer som kan sende rett på nett?

Kanskje løsningen blir å slå av tjenestene i mobilnettene? Eller hva med å la dem som står på tribunen konkurrere om å få sine bilder på den offisielle siden for fotballklubben?

Kommer vi til å få samme kamp om rettigheter til innholdet på arrangementer som konserter, fotballkamper, teaterscener og kanskje til og med på barneskolens Luciaopptredener, som det vi har sett i musikksektoren så langt?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

3 Comments

  1. Bambuser.com er også en mobilkamera-til-web som er verdt å leke med.

    Fulgte forrige fredag med på Arne Hjeltnes’ foredrag på Webforum 2009, streamet live fra mobil. Funket bra, teknologien tatt i betraktning.

    Billigere webcast får du ikke! 🙂

  2. Sjekket hjemmesiden til qik.com, men fant ingen referanser til funksjon med mobilstreamingen som du beskriver?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.