Norskboka.no

image For et par uker siden var jeg en av innlederne på Kongsbergkonferansen, en konferanse rettet mot lærere i videregående skoler i Buskerud. Der traff jeg blant annet Leif Harboe, som har skrevet norskboka.no. Nå foreligger andre utgave av denne boka, og den er det vel verdt å få med seg

Egentlig er tittelen på boka litt misvisende. For selv om det er mest henvisninger til ressurser på nett for norsk- og språklærere, er dette mer en bok om digital kompetanse og digitale dannelse i skolen.

Her får du helt konkrete tips om hvordan du kan bruke ulike tjenester i læringens øyemed.

Her finner du eksempler på årsplaner for norsk på forskjellige klassetrinn. Du finner tips om hvordan du kan lage din egen wiki, og på bokas nettsted finner du også blant annet en screencast som viser hvordan du kan kommem i gang med blogging i klassen din.

Mange lærere (og andre også for den saks skyld) synes det er vanskelig å vite hvor en skal begynne for å øke sinn egen kompetanse, når det er så veldig mange nye tjenester og teknologier å forholde seg til. Norskboka.no er også en veiviser i denne digitale jungelen, og den anbefales alle som vil styrke sin egen digitale kompetanse. Og du behøver ikke være lærer eller knyttet til skolen for å ha glede av denen boka.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

10 Comments

 1. Takk for tipset!

  Fra
  Mona-Kristin Skogstad
  PPU lærerstudent, vgs

 2. Enig i at tittelen på denne boka er litt misvisende. Tittelen klinger litt rart i mitt hode – hadde selv ikke (kjøpt) lest den uten anbefaling. Konsekvensen kan være at forfatteren går glipp av lesere.

  Norskboka er et kjempeflott verktøy for mange – navigere seg frem i en ukjent verden og sosiale medier. I mine øyne burde Norskboka presenteres til alle i skoleverket. Boka blir jo et supplement til hva læreren kan fra før om digital kompetanse (sosiale medier).

  I stedet for å sende lærerne på kurs, vil denne boken kunne gi nødvendig påfyll til en rimelig penge. Sparte penger, økt kompetanse og innsikt bør kunne gi læreren en solid plattform for læring til elevene.

 3. Dette var nyttig informasjon. Denne boka skal jeg «lese». Ikke som de norsk bøkene jeg har lest før er som denne du. 🙂

  Enig med Eva at tittelen er ny for en norsk bok å være.

  Et godt tips denne boka for å skaffe seg digital kompetanse.

 4. Virker som en veldig interessant bok dette, men helt enig at tittelen er misvisende. «Norskboka» høres mer ut som en historie bok, grammatikk-bok eller noe sånn. Skal uansett kjøpe denne jeg.

 5. Leser i vei, jeg, og liker boken fordi den er praktisk rettet samtidig som den forholder seg til «de større linjene».

 6. Angående tittelen «Norskboken»
  : Syns det er helt riktig at den heter det, på samme måte som både Matteboken, Geografiboken, Biolgiboken osv burde inneholde digitale læringsmuligheter som en integrert del av pensumet. Så istedetfor at det blir noe spesielt med Norskboken, burde det bli naturlig for alle læringsbøker, i alle fag.

 7. Dette ser ut til å være en nyttig bok for både elever/ studenter og lærer. Kan være svært nyttig for lærere som ofte har en dårliger digital kompentanse enn de studente som de skal undervise/ veilede.

 8. Boken er veldig bra og den dekker inn veldig mye innen for de forskjelleige nisjene for «web 2.0.» Det som imidlertid gledet meg mest var at boken var skrevet av en nordmann, og at han etter å ha lansert første utgaven i 2008 nå kommer med en oppdatert 2. utgave. Jeg håper også han følger opp med en oppdatert utgave i 2012.

 9. Tittelen er vel litt misvisende ja, og jeg er ikke sikker på om jeg hadde sett to ganger på den om det ikke hadde vært for at jeg vet hva den handler om. En sånn tittel kan jo ødelegge så mye – mange som kunne vært interessert i å lese boka, overser den, fordi den har en dårlig tittel. Litt klønete, i grunnen.

  Dog godt innhold, om man har interesse for det – kunne godt, som nevnt lenger oppe her, vært presentert i skoleverket. Alt for mange lærere vet alt for lite, så selv om det er de som lærer bort kan det være greit å holde seg selv oppdatert også.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.