Blogging i 2012

I 2011 skrev jeg bare 14 blogginnlegg. Det skyldes i hovedsak at jeg har begynt å bruke Twitter (@arnek) mer til å formidle ideer og lenker til temaer jeg finner interessant. I tillegg skriver jeg noe på Facebook som deles der, særlig i gruppen for Sosiale medier i offentlig sektor, og noe havner også på Google+.

I 2011 var det 21000 visninger av bloggen min, hvilket i følge et analysenettsted tilsvarer 8 fullsatte hus i Sydneyoperaen. Og jeg tenker at det er jo ikke så galt? Det er vel ikke SÅ mange norske sosiologer som har en tilsvarende gruppe brukere?

I år er ambisjonsnivået å skrive mer, dele mer på bloggen og også dele noe mer av det andre jeg skriver. Førsteprioritet nå er en analyse av dagen skole, med arbeidstittel Sosiale medier i skolen, eller kanskje det blir Skolen i det digitale nettsamfunnet? Det er en analyse der hovedkonkusjonen er at skolen er feil organisert, og det går det an å gjøre noe med.

I tillegg skriver jeg en bok om Teknologi og samfunnsutvikling, som også skal være ferdig i år. Så jeg håper det blir et konstruktivt år, også med flere blogginnlegg.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

12 Comments

  • Takk for det Gro. Nå er du jo selv en av dem som bidrar og som også jeg har nytte av, så jeg håper du fortsetter med å utvikle din digitale organisasjonspraksis.

 1. Godt nytt år, Arne, hell og lykke med alle dine gode planer!

  Særlig viktig nå med nye analyser og forslag til forbedringer av dagens skole. Bra at dette har Førsteprioritet hos deg framover!
  Mener å huske fra tidligere innlegg at du hadde planer om egen bok om dette også?
  Mitt tittel-tips vil da være ‘Skolen i nettsamfunnet’, kort og godt. Sosiale medier vil bli viktigere og viktigere, håper jeg, men det handler jo om mer enn dette i skolen nå.

  Ellers en tanke til slutt, bl.a. basert på diskusjoner etter ditt friske foredrag her i Telemark før jul (tilgjengelig i opptak for alle HiT-ansatte). Jeg tror mange – av ulike grunner, men altfor lett – plasserer tanker som du og (vi) andre har om IKT og læring, nye medier i skolen osv. i «TEKNO-boksen». Og ferdig med det… Mens det kanskje viktigste budskapet handler om endringer innen læring og undervisning, endring av holdninger, vilje og evne til åpenhet, deling og deltakelse (kollektiv nysgjerrighet og utvikling?), endring av organisering (jf din hovedkonklusjon over) osv. Mer sosiologi enn teknologi, for å hoppe på boksleken.
  All den tid «boksene» finnes i omgivelsene våre bør et viktig grep framover være å forholde seg (over)tydelig bevisst til disse. Det vil øke sjansene for at budskapet faktisk «treffer». Og heretter, fra 2012, må vi gjøre det vanskeligere, om ikke umulig, for de som av ulike grunner måtte ønske å bruke «teknoboksen» som «søppelbøtte» for skumle endringer…

  • Hei Bjarne og takk for hyggelig og intr besøk hos dere i Telemark for «litt siden».
   Jeg er enig i at dette er en «menneskeutfordring» mer enn en teknologiutfordring og at det handler om å utvide vårt reportoir mer enn å kaste ut alt det «gamle».
   Det er imidlertid litt synd at så få samfunnsforskere ser ut til å være opptatt av disse store endringsprosessene som finner sted nå. Ord som forretningsmodell, disruptive teknologi og innovasjon finnes ikke i sosiologispråket.
   Men vi får vel stå på vi som har startet. I morgen er det 125 lærere i vgs i Fredrikstad som skal engasjeres og kickstartes på vei mot en noe mer digital praksis. Det blir spennende.

 2. Hei Arne
  Blogg i vei:) Det med skole er alltid interessant. Som utdannet lærer med ti års praksis i grunn-, ungdoms- og vg skole, huske jeg gått hvordan det første digitale løftet slo inn – og ut. Det ble installert gamle, utrangerte PC i klasserom eller bygd opp en datalab som aldri fungerte slik den skulle. Lærerne var også langt unna den nødvendige kompetansen for å kunne ta i bruke dette pedagogiske verktøyet. Etter hvert har vi kjøpt inn gode laptoper i store mengder, på alle nivåer – uten at det har gitt ønskede resultater. Nå står nettbrettene for tur. Det ene iPad-prosjektet etter det andre settes i gang, også her på alle nivåer. Før jul arrangerte jeg en iPad-dag for alle kommunene i Telemark med stor oppslutning. Og jeg noterer meg at kompetansen i lærerstanden begynner å stige. Men likevel, organiseringen av skolen i klasser, klasseromsoppsett, klasseforstander/kontaktlærer er så inngrodd, at jeg er redd for at nettbrettene også blir en skrivebok, hvor vi kopierer ting fra Wikipedia og det er det. Dessuten har vi læringsplattformene, som mildt sagt er omdiskuterte i forhold til bruk og nytteverdi.

  Personlig etterlyser jeg nye fag som en start på omorganiseringen av skolen, som kan gi elevene den kompetansen som er nødvendig i framtidens yrkesliv. Selv om vi ikke vet hva vi skal jobbe med om 20 år, vet vi at digitaliseringen av samfunnet ikke vil stoppe opp. Om faget skal hete IKT, digitalisering, digitale medier, digitalfag el wikidigi spiller kanskje ikke så stor rolle, men dagens praksis er at man skal bruke IKT som verktøy inn i fagene. Jeg tror ikke det funker etter intensjonen. De nye pedagogiske hjelpemidlene på løftes over boka som kilden til læring og utvikling.

  Ved siden av dette, handler mye om deling, samarbeid og sosiale læringsarenaer. Et fag som fokuserer på hva, hvordan og hvorfor man bør samarbeide, bør også inn i skolen. Behovet for heving av sosial kompetanse i skolen er til stede, men bør vel ikke blandes med sosiale medier, eller er det nettopp det vi bør gjøre…

  Her fikk jeg vann på mølla gitt. Best å stoppe opp, men avslutter med et dikt:

  Trett av internett?
  Alle babler om internett
  Trippel dobbel-v er så fett
  Vi må ha Facebook og Mac
  Har du ikke – erru slækk

  Youtube og spotify ruler
  IPod, eBook, og IPad for de kule
  Ser du på TV har du mega-missa
  Og uten en blogg blir du giga-dissa

  Pirate-bay for de lærde
  Og html for de nerde
  Skaff deg byte og skype
  for å bli en e-Type

  Web 1.0 og 2.0
  Erre pensum i tull?
  Er du bitter
  Kvitr på på Twitter

  Skryt fra media
  Til Wikipedia
  Youtube vil alle se
  Google-søk på en to tre

  finnes det pruting
  på cloud computing
  og er chatting
  det samme som hacking

  Gi meg en integrering
  Og gjerne en standardisering
  Eller skaff deg en app
  En kommunal IT-ræp

  Og hvem er best
  I smartphone test
  Galaxy eller iPhone
  ET phone home

  Min side
  Og din side
  Loginn
  På Altinn

  Velkommen til jord digital
  Værsågod bli gal
  Søknad om hjelp på e-postmelding
  Svaret for du på en e-oversending

  Her har du din e-resept
  Du foreskrives et konsept
  En nett-PC med harddisk
  Da blir du frisk som en fisk

  Robert Lien Pettersen (mai 2011)

  m

  • Det er bra du er engasjert på denne fronten også Robert i tillegg til forfatteriet. Jeg vet jo fra før at vi deler mange synspunkter når det gjelder IKT og læring, og det er lett å se at det er mye å gjøre mht kompetanse når vi er rundt på skolene.
   Morsomt dikt 🙂

 3. Arne, du gjør et stort og viktig formidlingsarbeid, tipper at 125 lærere i vgs i Fredrikstad nå har fått litt av hvert å tenke på 🙂

  Interessant at du også etterlyser flere bidrag fra dagens samfunnsforskere. Jeg stusser også over at en av våre som faktisk tidlig leverte betydelige bidrag, Stein Bråten, i dag later til å være «glemt». Jeg snubla før jul over en artikkel jeg skrev for ti år siden (rett før 11. september 2001), «Mot et radikalt nettsamfunn?», basert på Bråtens og Castells’ teorier. Vurderer nå å skrive en versjon 2.0, i lys av viktige hendelser i 2011 (arabiske revolusjoner og 22. juli her hjemme). I artikkelen fant jeg også følgende, om radikale endringer i skolen:

  «Hvordan vil morgendagens skole se ut? Vil klasserommets døde murer sprenges i filler? Vil kanskje «den lille mobile», som er forbudt på mange skoler i dag, bli selve læremiddelet i morgen? Vil vi få oppleve nysgjerrige elever som summer i alle samfunnets kroker, med direkte tilgang til lærere og andre ressurser i ulike nettverk – via sine små mobile? Nettskolene retter seg nå allerede mot en utvikling fra «e-læring» til «m-læring», utdannelse basert på mobil teknologi for mobile studenter som kan studere hva de vil, hvor de vil.»
  http://www.akp.no/rfane/2001/02/bjarne-narum.php3

  I dag, ti år seinere, ser vi bl.a. at nye sosiale medier har gjort denne «drømmen» mer realistisk enn noengang – samtidig med nye rop om forbud fra alle kanter. Da er mitt motto: FORNY, IKKE FORBY!

  Robert, fortsett den gode jobbinga i Telemark! Dette er et svært viktig arbeid, ikke minst i vårt fylke med store og tildels spesielle utfordringer innen skole og utdanning.

  Artig dikt forresten 🙂
  Men vern det (deg) mot «boksen» (jf forrige kommentar, over)…

  • Jeg refererer også ofte til Stein Bråthen, og da særlig teorien om «modellmakt». Den mener jeg er godt anvendelig i forståelsen av digital kompetanse og utviklingen av teorier om ikt og læring.
   Skal lese artikkelen din ved høve.
   Takk for bidraget, jeg tror jo det er gjennom slik refleksjon og meningsbrytning at vår forståelse av verden går videre, og i mangel av en egnet arena i Nittedal, er nettet en ypperlig erstatning.

 4. Ser fram til å lese blogginnleggene dine, Arne. Interessant også med organisering av skolen. I innlegget ditt ser det ut til at du har konklusjonen før analysen har startet. Men det er sikkert feil forstått 🙂

  • Konklusjonen skrives nå, men mye av det jeg har skrevet har jeg jo tenkt på lenge, så jeg har nok hatt en slags foreløpig konklusjon allerede fra starten. Men nå ser den nok litt annerledes ut.

 5. Ser fram til flere blogginnlegg fra deg. Ikke minst når det gjelder det du nevner, bruk av sosiale medier i skolen og skolen i det digitale nettsamfunnet. Skolen er en treg organisasjon som det tar tid å endre på. Den er som et stort slagskip i indre havn i Oslo, treg å manøvrere og lite handlingsrom.

 6. Lurte litt på om jeg skulle crowdsource peer-review har for å få inn gode innspill før den går til neste fase. Om noen er interessert i å lese og kommentere, setter jeg stor pris på det. Men først må jeg nok ha et helhetlig utkast som faktisk henger sammen så noenlunde.
  Tror du 8-10 engasjerte og kunnskapsrike personer i sektoren ville bidra i en slik prosess? Manus blir ca 150 sider.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.