Skatt, medier og sånn

I går hadde jeg gleden av å holde foredrag om delingsøkonomi på Skattekonferansen 2015. Dette er en konferanse med bidrag blant annet av finansministeren og skattedirektøren. Sesjonen om delingsøkonomi ble ledet av assisterende skattedirektør Nina Funnemark. Mitt innlegg handlet om at en må forstå de grunnleggende forskjellene mellom industriell økonomi og digital økonomi for å forstå hva som utvikles med delingsøkonomien. Jeg viste hvordan tosidige markedet bygges opp på ulike plattformer, noe om omfanget av utviklingen, verdi på selskaper, inntjening, konsekvenser for etablerte næringer med mer.

I går kveld var jeg også invitert til ”nettverksmøte” med en gjeng ledere i mediesektoren, en gruppe mennesker med betydelig påvirkningskraft, for å si det slik.

Det ble en åpen og interessant samtale med utgangspunkt i tematikk fra ”Det friksjonsfrie samfunn”. Den som har vært på innsiden av store virksomheter kan jo noen ganger lurer på hvorfor det i det hele tatt går bra (som oftest) når en hører historier fra styremøter, historier om interne prioriteringer og ikke minst historier om hvordan kortsiktige gevinster ofte trumfer arbeidet med mer omfattende og langsiktige endringer.

Konklusjonen fra begge seansene er at en trenger mer kunnskap om hvilke endringer som faktisk finner sted, samt hva konsekvensene av disse endringene er for ulike typer organisasjoner. Om en ikke jobber med å senke brukernes transaksjonskostnader maksimalt og samtidig utnytter nettverkseffekter og forstå hva og når deler av tjenestespekteret blir en commodity, tror jeg at en vil tape i det lange løp. Det vil da høyst sannsynlig komme en disruptiv tjeneste som ”ødelegger” butikken for de etablerte. Bare se på hva som har skjedd på musikkfronten og hva Netflix og andre har gjort med måten film distribueres på i samfunnet.

 

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.