Disruptiv teknologi i energisektoren       

 

De siste månedene har jeg hatt gleden av å holde en rekke foredrag for ledere i energisektoren, og jeg har hørt mange interessante foredrag, blant annet om utviklingen av fremtidige energimarkeder.

I Texas og California produserer de allerede mer fornybar energi enn de kan forbruke, og et realistiske scenario er at produsentene faktisk kan komme til å måtte betale for å bli kvitt kraften.

Danmarks energiminster sa på konferansen jeg var på at de bygger kabel til England, for som han sa vil vinden som kommer til Storbritannia treffe Danmark 24 timer senere, dermed kan de ”bytte” kraft etter som hvor det blåser mest.

For bare noen år siden var strømproduksjon synonymt med vannkraft, kraft skapt på fossile energikilder eller atomkraft. Nå har disruptive teknologier skapt en liten revolusjon der stadig mer av kraftforbruket skapes av fornybare kilder, vann, vind og sol.

Hele Europa er i ferd med å bli en felles sone der energi flyttes mellom regionene etter behov, noe som gjør at priser harmoneres mellom land og regioner og tilgangen til energi stabiliseres ved denne formen for utjevning.

Bransjen kalkulerer heller ikke med særlige prisøkninger i fremtiden, fordi tilfanget av ny fornybar kraft øker, og ny batteriteknologi, slik vi finner i for eksempel Tesla, gjør at en god del av denne energien kan lagres.

Ved å bygge hus med vannbåren varme og energilagre i form av et par kubikkmeter varmt vann som varmes opp av solenergi på dagtid eller av elektrisk energi på tider da etterspørselen er lav, kan en ”glatte” etterspørselen etter strøm ytterligere.

Fremtiden er derfor lys, -i alle fall for forbrukerne.

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.