Teknologien endrer samfunnet

Dette er tittelen på en bok jeg var medredaktør på i 2017. Du kan lese utdrag fra boken her.

Boken er skrevet for ledere, politikere, ungdom og andre som er opptatt av hvordan teknologi endrer samfunnet. Den er skrevet i et enkelt språk med håp om at mange kan fatte interesse for disse temaene og også faktisk bruke litt tid på å sette seg inn i hva de handler om. Tematisk spenner den over emner som kunstig intelligens, 3D print, blockchain/bitcoin, tingenes internett, virtual reality, big data, plattformer/sosiale medier, læringsteknologi, bioteknologi, nanoteknologi, solenergi, batterier og smarte nett, energilagring i hydrogen og litium, selvkjørende biler, autonome systemer,  industriroboter og sårbarhet som følge av ny teknologi.

Alle kapitlene er skrevet av noen av landets fremste eksperter på emnene.

Hva gjør disse teknologiene med samfunnet? Hva betyr det når de endringene som beskrives skjer samtidig? Hva har dette med den 4. industrielle revolusjon å gjøre? Hvilke konsekvenser har de til syvende og sist for oss mennesker? Dette er noe av tematikken vi skal skrive om i den neste boken, der fokus er på de samlede effektene av teknologisk endring på ulike sektorer, arenaer eller områder i samfunnet. Denne boken kommer forhåpentligvis ut høsten 2017 eller våren 2018. Så langt er det planlagt 20 kapitler med fokus på mennesker, varer og vareproduksjon, tjenesteyting og annet.

Hva tenker du er de viktigste endringene vi har sett så langt? Eller de mest interessante? Hvilke utfordringer ser du ved disse endringene?

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

65 Comments

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.