STIPENDIAT BLOCKCHAIN OG SOSIOLOGI / SAMFUNNSVITENSKAP

SAMFUNNSVITENSKAP OM BLOCKCHAIN

I år har NTNU lyst ut 40 stipendiatstillinger innen området «digitalisering». Ett av prosjektene som fikk finansiering handler om blockchain, og jeg vil være veileder for en av stipendiatene i dette prosjektet. Denne stipendiaten skal arbeide med problemstillinger knyttet til den organisatoriske siden av eller effekten av eller xxx av blockchain.

Blockchain er en relativt ny måte å lagre data på som gjør bruk av et distribuert nettverk av servere. Dataene lagres kryptert slik at du må ha en nøkkel for å få tilgang til dem.

Noe av det geniale med blockchain er at  en kan skape en ny type organisasjon der personer og organisasjoner som i utgangspunktet ikke har tillit til hverandre kan samhandle på trygge og sikre måter. Dette gjør at en i prinsippet i en rekke tilfeller ikke trenger tiltrodde tredjeparter, slik som for eksempel banker.

Det finnes mange gode beskrivelser av hva blockchain er. Du finner en ok forklaring her og her. For en mer utfyllende forklaring på hva det kan brukes til anbefaler jeg Don Tapscotts video og bok. Denne boken kommer for øvrig i en ny utgave i juni.

Hvorfor er dette viktig? Og hvorfor er det viktig at sosiologer og andre samfunnsvitere har god innsikt i teknologiene og deres bruksområder? Det korte svaret på det er at det endrer organisering av arbeid og dermed organisasjoner.

I tillegg er det slik at en rekke miljøer i landet og verden tar blockchain i bruk for ulike formål. Statoil, Choice og Stordalen, Schibsted og en rekke andre tar teknologien i bruk.

En rekke bransjer kan komme til å gjennomgå store endringer som følge av blockchain, se for eksempel shipping, musikk, forlag/publiseringssektoren, energisektoren, etc.

Vi søker en stipendiat som skal arbeide sammen med to grupper ved NTNU, både blockchain forskergruppen  og gruppen for digitalisering ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap.

Det er opp til deg som søker å sette fokus på hva du finner interessant og vil forske på, men i utgangspunktet er vi interessert i ulike organisatoriske aspekter. Dette kan handle om bruk av smarte kontrakter og fremveksten av Distribuerte Anonyme Organisasjoner (DAO), ulike juridiske, sosiale og kulturelle aspekter av teknologien med mer.

Om du vil arbeide med en søknad kan du kanskje ha nytte av mine bokmerker på feltet. Jeg bruker den sosiale bokmerketjenesten DIIGO, og har tagget en rekke ressurser m blockchain. Let og se om du finner noe interessant ….

Interessert? Ta kontakt da vel! Du trenger ikke å kunne noe særlig om dette på forhånd, men du må ha en viss interesse for nettbaserte tjenester og ikke minst vilje til å sette deg inn i nye temaer sammen med en rekke andre personer som skal arbeide med lignende problemstillinger.

Forresten: Hva tenker du om et helt universitet på blockchain? Sjekk woolf.

 

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.