Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford

Sebastian Thrun  var professor i kunstig intelligens ved Stanford. Sammen med Peter Norvig i Google har de skapt et åpent studietilbud i artificial intelligence (AI) ved Stanford som er blitt tatt av 160 000 studenter, flere enn alle andre professorer i AI i hele verden utdanner til sammen. Denne indiske mannen er en av studentene.

Nå har Thrun funnet ut han ikke kan undervise mer på Stanford. Etter å ha undervist på et eliteuniversitet i årevis og skapt spennende prosjekter i samarbeid med naboene i Silicon Valley, har han funnet ut at framtiden ikke er ved universitetet.

Elearnspace skriver

When the education system is synchronized with the interests and passions of learners, the process is invigorating and tremendously motivating. However, when learners and educators have to fight the existing education system in order to learn and teach, it’s time for dramatic change. Thrun has recognized that tomorrow’s education system will be a function of large-scale teaching and personalized, social, participative learning.

Thrun er involvert i Googles prosjekt der de lar biler kjøre rundt i trafikken alene, utviklingen av droner og en lang rekke prosjekter der det må utvikles nye typer styresystemer.

Etter erfaringene med åpne, nettbaserte klasser flytter han kreativitet og arbeidskapasitet over til å utvikle åpne kursmoduler for undervisning og læring for å starte Udacity.

Det første kurset ser ut til å være CS101 der de lover at du vil lære så mye programmering i løpet av 7 uker at kan bygge en søkemotor som Google eller Yahoo!

Her læringsmålene:

This class will give you an introduction to computing. In seven weeks, you will build your own search engine complete with a web crawler and way of ranking popular pages. You will understand some of the key concepts in computer science, and learn how to write your own computer programs. No previous background in programming is expected.

Thrun og andre som arbeider med læring har skjønt at vi står oppe i et paradigmeskifte. Vi kommer til å lære på helt andre måter enn tidligere og det må vi begynne å utnytte jo før jo bedre.

Selv har jeg akkurat blitt tilknyttet en gruppe på 30 personer som skal utvikle en håndbok i peeragogy, i hvordan vi kan lære sammen med andre.  Hva som kommer ut av det er det for tidlig å si, men det er mer enn kompetente bidragsytere som arbeider gjennom sosiale nettverk under ledelse av en av guruene. Så forutsetningene for en spennende og lærerik prosess.

Jeg tror det er gjennom deltakelse i slike prosesser at vi lærer best. Men hvordan skal vi greie å innføre slike læringsformer på universitetene?

Oppdatering:

Udemy lanserer The Faculty Project der, som de sier -de beste professorene fra verdens ledende universiteter kommer for å forelese – gratis. Hva skal vi andre gjøre da?

Kommentarer

 1. magnushs sier:

  Det var nok ikke mer enn 159 999 som fullførte AI-kurset. Jeg begynte tidlig å henge etter, da jeg ble sittende mer på Khan Academy for å lære grunnleggende algebra og sannsynlighetsregning, enn på AI-class. Jeg hadde fortsatt en ide om å fullføre kurset da jeg fikk en mail som begynte med «Although you have discontinued this class…» De ville jeg skulle svare på noen spørsmål om hvorfor jeg hadde sluttet. Da innså jeg at det nok var det jeg hadde gjort. Likevel, dette prøvde jeg på til tross for at jeg var en av de som hatet matte og nesten strøyk på videregående for 20 år siden (1MA). Jeg tror vi kunne gjort mye mer for å dyrke den indre motivasjonen hos elever og studenter.

  Jeg skjønner godt at en fyr som Sebastian Thrun blir utålmodig innenfor rigide organisatoriske rammer, selv på Stanford. Og det blir spennende å følge Udacity framover. Men jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å kultivere «the interests and passions of learners» (og jeg kan legge til «and teachers»!) innenfor det utdanningssystemet vi har.

  1. arnek sier:

   Jeg er veldig enig i det siste spørsmålet ditt. Det er mye å gå på. I høyere utdanning er det mye undervisning av typen 2 timer forelesning + øvingsoppgaver. Det er få som bruker obligatoriske blogger, som stimulerer til å skrive og lære sammen med andre, også i plenumssesjoner, eksamen er ofte av det tradisjonelle slaget: «Redegjør for ……» og mange ganger er det forbudt å samarbeide med andre. Universitetet er snart det eneste stedet der du blir vurdert bare ut fra individuelle prestasjoner, mens stadig flere bedrifter er like opptatt av hvilke evner du har til å samarbeide med andre.
   Hva skal til for å endre læreprosesser i høyere utdanning?

 2. magnushs sier:

  Godt spørsmål. Jeg underviser i videregående, og vi har heldigvis et pålegg om å jobbe med digital kompetanse! Likevel går utviklingen langsomt også her. Vi lukker oss inne bak LMS’er og prøver å vente til framtida går over. Men den gjør nok ikke det.

 3. […] Åpne forelesninger tilbys nå utenfor universitetet, jf følgende artikkel på Krokans blogg (Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford). […]

 4. […] tar høyde for det digitale nettsamfunnets muligheter. Arne Krokan skriver om dette på sin blog http://arnek.wordpress.com/2012/01/26/professor-endrer-laereprosesser-slutter-pa-stanford/. Denne professoren har valgt å slutte på Stanford, og heller forsøke å gjøre noe for å endre […]

 5. […] Krokan er i sin blogg opptatt av hvordan vi kan lære bedre, online sammen med andre. Vil opprettelsen av sosiale, […]

 6. […] artikkel Takk for alt Dagbladet – RIP, men i løpet av skriveperioden ble lenken endret til Professor endrer læreprosesser – slutter på Standford. Begge temaer er interessante, og skiftet underveis i prosessen må sies å være et eksempel på […]

 7. […] Krokan skriver i sin blogg om en professor som etter mange år på Stanford university faktisk slutter fordi han mener hans […]

 8. Hei Arne, jeg ble inspirert av ditt blogginnlegg og skrev noen refleksjoner over temaet selv. Spørsmålet mitt er om dagens undervisningsmetodikk som er tuftet på en minst tusen år gammel metode holder i dagens kunnskapssamfunn? Du finner en link til mine tanker her http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8668111544077147408#editor/target=post;postID=371821618900808904

 9. […] har tidligere blogget om en professor som slutter på Stanford etter å ha forandret læreprosessen. Thrun, som […]

 10. […] dette blogginnlegget beskriver Arne Krokan hvordan professor Sebastian Thrun ved Stanford University […]

 11. […] Krokan viser i sin blogg “Professor endrer læreprosesser – slutter på Standford” til en ny læringsform – peeragogy eller hvordan vi kan lære sammen med andre, og han […]

 12. […] Arne Krokan blogger her om dagens utvikling av utdanningssystemer og læringsmetodikk. Morgendagens læringsformer […]

 13. temolle sier:

  […] på professor Arne Krokans blogginnlegg ” Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford Etter første gjennomlesning – hmm… tenkte jeg vel bare” hva er egentlig nytt her”? Ved nok […]

 14. […] denne bloggartikkelen framkommer at en professor ved Standford University velger å tre ut av universitetet, da han […]

 15. […] dette blogginnlegget forteller Arne Krokan om Sebastian Thrun tidligere ansatt ved Stansford som har funnet på noe […]

 16. […] en professor ved et av verdens alle beste universiteter slutter er jo et solid varsku om at samfunnet har problemer med å henge med på den rivende utvikling som […]

 17. […] Professor endrer læreprosesser…. […]

 18. […] dette blogginnlegget skriver Arne Krokan om fornying av arbeidsprosesser og læringsformer i universitetene, der han […]

 19. […] å ha lest blogginnlegget til Arne Krokan http://arnek.wordpress.com/2012/01/26/professor-endrer-laereprosesser-slutter-pa-stanford/ begynte jeg å reflektere litt rundt hvordan fremtiden vil se ut uten universitetene? Skal vi kun […]

 20. […] samme måte kan man relatere dette til den digitale læringsarena som Arne Krokan blogger om.  Her fremkommer at professor Sebastian Thrun mer eller mindre konkluderer med at […]

 21. […] Endrede læringsprosesesser […]

 22. […] Krokan skriver I sin blogg om Professor Sebastian Thrun, og hans Udacity. Thrun har funnet ut at framtiden ikke er i de […]

 23. […] skjer. I undervisningssektoren går det ikke fort, men på noen områder eksploderer det. Ved Stanford endres læreprosessene og læringsformene såpass at de mest innovative har funnet ut at de ikke har noe ved universitetet å gjøre lenger, […]

 24. […] At det må bli så drastisk som Arne Krokan blogger om i ” Professor endrer læreprosesser – slu… hvor en høyt utdannet person med god kunnskap innen fagfeltet ikke blir hørt eller anerkjent for sine “nye” læringsmetoder mener jeg er en svært gammeldags tankegang. Jeg er åpen for å forsøke nye tekniske løsninger og håper at det kan komme nye og innovative løsninger for økt læringsutbytte. Take Our Poll Share this:TwitterFacebookLik dette:LikeBe the first to like this. Dette innlegget ble publisert i SOS6501. Bokmerk permalenken. ← Nettverkseffekter og deling […]

 25. […] blogginnlegget «Professor endrer læreprosesser – slutter på Standford» (Arne Krokan) stiller han blant annet […]

 26. […] Krokan har ikke sluttet som fysisk foreleser, men han både blogger, kvitrer og stadig leter etter […]

 27. […] Krokan skriver på sin blogg (26.01.2012) om at mange institusjoner i samfunnet opplever en konflikt mellom den […]

 28. […] et annet av Krokans blogginnlegg, som omhandler Sebastian Thrun, belyses dette ytterligere. Thrun (professor ved Stanford) opprettet […]

 29. […] leste denne artikkelen om Sebastian Thrun med en viss skepsis, er det mulig å tilføre 160 000 elever de samme […]

 30. […] bakgrunn i professor Arne Krokans blogginnlegg om en professor ved Stanford som slutter da han mener at fremtiden ikke er ved universitetet, så […]

 31. […] at alle skal kunne ta høyere utdanning, uavhengig av hvilken økonomisk bakgrunn du kommer fra? Arne Krokan skriver i sitt blogginnlegg fra 26. januar 2012 om hvordan Sebastian Thrun og Peter Norvig gikk sammen for å lage et gratis […]

 32. […] at alle skal kunne ta høyere utdanning, uavhengig av hvilken økonomisk bakgrunn du kommer fra? Arne Krokan skriver i sitt blogginnlegg fra 26. januar 2012 om hvordan Sebastian Thrun og Peter Norvig gikk sammen for å lage et gratis […]

 33. […] Krokan beskriver i blogginnlegget “Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford” hvordan Sebastian Thrun; tidligere professor ved Stanford forlater sin arbeidsgiver for å gå […]

 34. […] Krokan skriver om professoren som sluttet på Stanford da han ikke lenger hadde troen på universitetets  læremetoder.Vel, Sebastian Thrun har ikke […]

 35. […] krokan har i et blogginnlegg skrevet om hvordan Sebastian Thrun har endret læreprosessene for sine studenter ved Stanford […]

 36. […] Arne Krokan ved NTNU skriver i sin blogg om Professor Sebastian Thrun og hans alternative karriereveg. Professor Thurn underviste tidligere […]

 37. […] et innlegg på bloggen sin skriver Arne Krokan om en professor på Stanford Universitet, Sebastian Thrun, som har sluttet […]

 38. […] er en kommentar til Arne Krokans blogginnlegg ”Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford”.  Det handler om Sebastian Thrun som var professor i  kunstig intelligens ved Stanford. Han har […]

 39. […] bloggen Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford skriver Arne Krokan om Sebastian Thrun som var professor i kunstig intelligens ved Stanford. Thrun […]

 40. […] Arne Krokan skriver i sin blogg om en professor som endrer læreprosesser og slutter på universitetet. Denne tidligere Stanford […]

 41. […] som sluttet ved Standford University og opprettet et nettbasert kurs om kunstig intelligens i bloggen sin. Kurset til denne ex-stanfordprofessoren nådde ut til 160 000 studenter over hele verden. Ja, det […]

 42. […] leser i bloggen til Arne Krokan at professor Sebastian Thrun, med spesialitet innenfor kunstig intelligens, sluttet […]

 43. […] å gjøre jobben på, og en manglende fornying av prosesser og arbeidsformer. Med utgangspunktet i dette blogginnlegget fra Arne Krokan (Professor ved NTNU – @arnek på Twitter) ser jeg de nevnte konfliktene opp […]

 44. […] Hva får en professor ved Stanford University til å si opp sin stilling ved eliteuniversitetet og begynne å undervise på massive  (gratis) åpne nettkurs? Det var nettopp det Sebastian Thrun gjorde etter å ha opprettet et åpent nettkurs i AI (Artificial Intelligence), sammen med Peter Norvig (Google). Kurset ble tatt av over 160.000 studenter verden over. Problemstillingen om paradigmeskifte i læringsprosesser tas opp på Arne Krokans blogg i dette innlegget. […]

 45. […] i læring, spesielt med det for øye at vi kan nå flere med den beste undervisningskvalitet (Krokan blogg).  Den største globale samfunnseffekten får vi trolig den dagen dette blir allment tilgjengelig […]

 46. […] læring er en livslang prosess og må næres hele tiden. Gjennom Arne Krokan sin artikkel om endring av læringsprosesser ser jeg en mulighet for å spre kompetanse på helt nye måter/metoder, også i det offentlige […]

 47. […] følgende blogginnlegget av Arne Krokan, så skriver han om en professor Sebastian Thrun ved Stanford University, som var […]

 48. […] Krokan skiver i sitt blogginnlegg at professor Sebastian Thrun ved Stanford University velger å slutte for å starte sitt eget […]

 49. […] leser i blogginnlegget til Arne Krokan om professor Sebastian Thrun fra Stanford University, som skapte et åpent […]

 50. […] eit blogginnleg skriv Arne Krokan at Sebastian Thrun no er involvert i eit prosjekt Google har, der dei lar bilar […]

 51. […] Arne Krokans bloggartikkel Professor endrer læreprosesser – slutter på Stanford, forteller han om utfordringer mange pedagoger møter når de vil endre pedagogisk praksis. I […]

 52. […] utgangspunkt i følgende blogginnlegg: http://arnek.wordpress.com/2012/01/26/professor-endrer-laereprosesser-slutter-pa-stanford/. Dette innlegget diskuterer manglende aksept for bruk av moderne […]