Blogginnlegg om overvåkingsøkonomi

Bilde1I dag (28. januar) er det den internasjonale personverndagen. Teknologirådet og Datatilsynet har i den forbindelse publisert en rapport om det de kaller overvåkingsøkonomien. Noen hovedpoenger fra rapporten er gjengitt i en artikkel i Aftenposten.

Nesten 8 av 10 personer i undersøkelsen sier de har lagt merke til at annonser som dukker opp på nett har noe å gjøre med hva de selv har gjort. Aftenposten skriver at

 • Like mange mener det er ubehagelig at «nettaktører samler og analyserer personopplysningene mine, og deler disse med andre selskap, for å vise meg tilpasset reklame».
 • Men på spørsmål om folk vil betale Facebook, Gmail eller Hotmail, som i dag er gratis, for å få en sporingsfri og reklamefri tjeneste, svarer bare 2 av 10 ja på det. Snaut 30 prosent sier de ikke vet, mens over halvparten sier nei.
 • Nesten 9 av 10 liker ikke at Gmail leser innholdet i eposten for å vise mer tilpasset reklame.

I rapporten finner du informasjon om hvordan overvåkingen finner sted, hvem som utfører den og ikke minst hva folk synes om den. Det siste er kartlagt gjennom å spørre 1014 personer i en nettundersøkelse.

Rapporten gir deg også tips om hva du kan gjøre for delvis å unngå å bli sporet eller for å avsløre hvem som sporer deg.

Så spørs det om du vil miste fordelene med de personlige tilpasningene i bytte mot anonymitet. De fører faktisk til at innhold du blir presentert for oppleves som mer relevant. Du kan jo prøve å gjennomføre søk på et tema på Google og på Ducduckgo og se hvilken av tjenestene du foretrekker. Den siste er fri for sporing og personlige tilpasninger.

Les artikkelen i Aftenposten og se gjennom rapporten om overvåkingsøkonomi. Finn et tema du synes er viktig eller interessant og skriv et blogginnlegg om dette.

Du skal også denne gangen lenke tilbake til denne oppgaveteksten i innlegget ditt. Se om du kan flette inn litt om hvorfor det er viktig for digitale markedsførere å ha kunnskap om denne typen spørsmål.

Kommentarer

 1. […] «Disse svarene henger ikke helt sammen, og det virker som mange ikke helt skjønner at medier enten må ha reklame eller brukerbetaling eller en kombinasjon av dette» – Arne Krokan […]

 2. […] mobiltelefonen, gjør at bedrifter får informasjon om deg som kanskje ikke du selv vet. Arne Krokan eksemplifisere dette i dagens forelesning med Coop og graviditet. Coop vite at du er gravid før du […]

 3. […] nettgenerasjon og dette er realiteten. Vi kobler oss mer og mer opp mot nett. Vi må forstå, slik Arne Krokan presiserer, at medier må enten ha reklame eller brukerbetaling. Jeg personlig synes ikke det er […]

 4. jonas moe sier:

  […] med den internasjonale personverndagen som var i går, har jeg fått i oppgave av min forelser Arne Krokan å skrive et innlegg om “overvåkningsøkonomien”. Dette var et nytt ord for meg, men […]

 5. […] økende utlevering av personopplysninger på nett. I den forbindelse har jeg fått i oppgave av Arne Krokan å skrive et innlegg relatert til de opplysninger som framgår av […]

 6. […] dag befinner vi oss i noe som kalles overvåkningsøkonomi, og i på grunn av denne oppgaven fra Arne Krokan, skal jeg forklare for deg hva det er! Overvåkningsøkonomi innebærer at noen, hver eneste dag, […]

 7. […] åpnet Facebook og så det lå ute en ny utfordring fra Mr. Arne Krokan – blogginnlegg om overvåkningsøkonomien. Tar gjerne på meg en utfordring, samtidig får jeg en litt bedre samvittighet videre på […]

 8. […] er en bloggoppgave gitt av foreleseren Arne Krokan i Digital Markedsføring, se her for […]

 9. […] fikk i oppgave denne uken å skrive et blogginnlegg om overvåkningsøkonomi av vår foreleser Arne Krokan. Dette passer godt da den internasjonale […]

 10. […] min Arne Krokan skriver også i dette innlegget en liten oppsummering om hva dette blogginnlegget skal […]

 11. […] min, Arne Krokan. Om du er interessert i flere lignende blogginnlegg anbefaler jeg deg å trykke her for å få se flere innlegg fra mine medelever eller gå inn på her for å få full oversikt over […]

 12. […] Arne Krokan anbefaler deg å søke på et tema på søketjenesten DuckDuckGo.com (en søkemotor som ikke sporer deg og bruker søkehistorikk i filtrering av treff) og Google. Ta en titt på resultatene og se hvem som leverer de mest relevante resultatene for deg. […]

 13. […] Arne Krokan gjorde oss oppmerksom på at det var Den Internasjonale Personverndagen den 28. januar. I den sammenheng ble det publisert en personvernrapport det er verdt å titte på. For vet du egentlig i hvor stor grad du blir overvåket på internett? Alle som er på nett blir sporet på mange ulike måter, det kommer an på hvilke nettsider du besøker og hva slags tjenester og maskiner du bruker. Flere selskaper samler informasjon om våre preferanser og atferd, og selger denne videre. Dette fører til en overvåkingsøkonomi. […]

 14. […] til dette blogginnlegget fikk vi av foreleser Arne Krokan der vi skulle skrive om noe som var intressant ved artikkelen i […]

 15. […] personverndagen, først opprettet for 10 år siden i 2006, har jeg fått i oppgave av Arne Krokan å skrive et innlegg om overvåkingsøkonomien. Visste du at du blir overvåket fra du står opp […]

 16. […] en bloggoppgave fra Arne Krokan fikk vi i oppgave å skrive om et valgfritt tema innenfor overvåkningsøkonomi. I […]

 17. […] bloggoppgaven gitt av vår foreleser Arne Krokan, stiller han spørsmål ved om vi er villig til å ofre […]

 18. […] Arne Krokan ba oss om å tenke på hvorfor kunnskap om slike spørsmål er viktig for digitale markedsførere. Her mener jeg at spørsmål om blant annet temaer som overvåkninsøkonomi burde ligge i alle digitale markedsføreres hode. Dette er svært relevant innen en digital markedsførers hverdag, og det er viktig å ha god kunnskap og forberedelse rundt temaer som dette. Med denne form for kunnskap kan du gi informasjon og reklame til forbrukere rettet akkuratt din målgruppe. Arne Krokan fortalte oss i en forelesing at blant annet Coop sender ut reklame om graviditet til kvinner som kjøper visse varer, basert på kjøpsalgoritmer. Dette på grunnlag av at gravide kvinner oftest kjøper disse produktene. På denne måten kan overvåkningsøkonomien vite at du er gravid før deg. Vi ser altså at kunnskap om slike temaer kan være dyrebart og gull verdt for digitale markedsførere, som kan nå ut med reklamen som passer deg før du egentlig vet det selv. […]

 19. […] første bloggoppgave fra foreleser Cecilie Staude innebærer at jeg skal skissere noen hovedtrekk i den rivende […]