Networked Student – hvordan designe læreprosesser i det 21. århundre?

Denne videoen, som jeg har fått via Howard Rheingolds bloggSocialmediaclassroom, er et godt eksempel på hvordan en kan designe læringsprosesser der en gjør bruk av ulike sosiale nettverkstjenester. Videoen demonstrer hvordan studentenes digitale kompetanse utvikles, slik at de blir flinke til å søke informasjon, finne egnede og troverdige kilder, holde seg oppdatert om endringer på aktuelle blogger, kommunisere med eksperter på området etc. Er det ikke slike ferdigheter vi ønsker at være studenter skal skaffe seg? 

Det er også interessant å se hvilke utfordringer slike læremåter skaper for dem som designer læreprosessene. Vi brukte å kalle dem lærere, eller professorer dersom de arbeidet på universiteter, men kanskje er titler som læringsarkitekt, nettverkssherpa eller et par av de andre forslagene til tittel i videoen mer beskrivende for hva en kommer til å gjøre og hvilke oppgaver en står overfor som, ja nettopp veiviser på den digitale læringsarenaen.

Denne videoen gir grunnlag for en rekke diskusjoner, både om hvordan vi skal greie å få studentene til å arbeide på en slik måte, for de er jo også sosialisert inn i en tradisjonell skolekontekst, og hvordan vi skal få lærerne til i det minste å starte med enkelte forsøk på å designe denne typen læreprosesser.

Videoen er også et godt eksempel på hvordan et godt læremiddel kan utvikles ved hjelp av low-tech, papir, tegnede figurer på hvit bakgrunn, en god regi og dramaturgi og et videokamera. Det tar sikkert lenger tid å designe disse fem minuttene, enn å holde en tradisjonell forelesning på 45 minutter. Men hva synker best inn hos dem som skal lære?

Commoncraft har designet en rekke slike videoer, og har på sett og vis skapt en ny sjanger, som låner elementer fra animasjon. Sjekk ut de andre vidoene, som du finner her. Da kan du lære mer om både blogger, wikis, sosiale nettverkstjenster, det amerikanske presidentvalget og phising.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.