Årets ildsjel

På årets Digitaliseringskonferanse i regi av Digitaliseringsdirektoratet fikk jeg den store ære å bli tildelt tittelen «årets ildsjel». Med den følger en stor vandrepokal som jeg visstnok får et år, men som jeg på grunn av covid ikke har sett ennå.

Denne meldingen la innovasjonsdirektør i Statens lånekasse for utdanning på LinkedIn i forbindelse med prisutdelingen:

Det var en stor ære å få #ildsjelprisen i 2020, og en enda større ære å gi den videre til Arne Krokan under årets #digitaliseringskonferanse. Å sette strøm på dagens prosesser tar ikke Norge inn i fremtiden. Nye prosesser og tjenester må designes for en digital verden. Kompetansebehovene endres som følge av den raske teknologiske utviklingen i arbeidslivet og samfunnet i stort.

«At ingen skal gå ut på dato og at vi må lære hele livet», er en sentral politisk ambisjon. Utdanningssektoren er viktig når det gjelder å legge til rette for et bærekraftig Norge, ved at den enkelte skal kunne tilegne seg kunnskap og kompetanse gjennom et helt arbeidsliv, og slik sikre sin egen relevans i arbeidslivet. Det er behov for å kunne kombinere familieliv, jobb og utdanning – alt til samme tid. Alternative læringsformer og læringsarenaer, kortere kurs og fleksible finansieringsordninger er noe av svaret.

Arne Krokan har i mange år brukt mye av tiden sin på å snakke om digitaliseringens betydning for #læringslivet og hvilke muligheter som ligger i å legge til rette for god læring ved å skape effektive digitale læringsprosesser. Han har ikke bare snakket om det, men har laget gratis nettbaserte kurs som gir studiepoeng, skrevet bøker og ivret for nytenkning på området.

Jeg takker for prisen og gleder meg til en mer fysisk overrekkelse også. Så håper jeg at prisen kan bidra til å spre oppmerksomhet om hvordan vi kan iscenesette læreprosesser for livslang læring. Jeg har ikke tenkt å gi meg, selv om det er motvind både på bortoverturen og hjemturen. Universitetene har lite fokus på interne digitale transformasjoner så det er frustrerende oppgaver å skulle brøyte vei her.

Kurset Digital transformasjon og bærekraft har nå over 3400 deltakere og i løpet av det første året er det om lag 250 som har gjennomført eksamen. Bra, men ikke i nærheten av mitt ambisjonsnivå 🙂 Dette kurset er jo ikke noe rakettforskning, men det er vanskelig å få midler og støtte til å utvikle det til nye og mer innovative nivåer med bruk av kunstig intelligens, systematisk læringsanalyse og mye bedre oppfølging av deltakerne på grunnlag av data de legger igjen i systemet.

Tusen takk til alle dere som har støttet meg i disse årene og jeg håper dere vil hjelpe meg videre også, for den digitale transformasjonen har jo såvidt begynt!

One Comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.