Digital transformasjon i finanssektoren

Det siste året har jeg vært så heldig at jeg har fått jobbet tett med både Finansforbundet og Finans Norge. Sammen har vi skapt et utdanningsprogram som gir 15 studiepoeng i «Digital transformasjon for finanssektoren», fordelt på to emner a 7,5 stp. Du får mer informasjon om emnene og muligheter for å ta eksamen her på NTNUs nettsider.

Sist vinter gjennomførte vi det første emnet med tittel «Digital transformasjon og muliggjørende teknologier for finanssektoren» bestående av fire delkurs.

·      Introduksjon til digital transformasjon i finanssektoren

·      Muliggjørende teknologier

·      Plattformøkonomi

·      Å lede store endringsprosesser

I tillegg kom eksamen som gikk over tre uker fra slutten av mai.

I oktober starter del to som handler om «Digital transformasjon og bærekraft i finanssektoren». Dette emnet består også av fire delkurs.

·      Blokkkjeder, kryptovaluta og digitale sentralbankpenger

·      Kunstig intelligens med vekt på maskinlæring

·      Digital økonomi som grunnlag for nye forretningsmodeller (kommer i 2023)

·      Digital transformasjon og bærekraft i perspektiv

Også dette avsluttes med en eksamen som går over tre uker fra slutten av mai.

Alle kursene er på masternivå, men det vil være anledning til å gjennomføre eksamen på bachelornivå for dem som evt ikke vil være kvalifisert for opptak på masternivå ut fra mottoet: «Alle skal med»!

Hvert av kursene er selvstendige og gjennomføres i eget tempo. Alle kursene er heldigitale og består av videoer, tekster og ulike typer oppgaver som skal gjennomføres. Alle kursene har et omfang som tilsvarer ca 35 timers arbeid, men noen bruker både lengre og også kortere tid på å gå gjennom dem. Alle ressurser som deltakerne skal bruke i sin egen læringsprosess ligger som forhåpentligvis perler på en snor i en digital læringssti. Tekstene er dels hentet fra bøker jeg har skrevet, dels skrevet originalt for kursene og dels skrevet av andre forfattere der utgiver har gitt tillatelse til bruk i denne sammenhengen. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe noen bøker eller innhente andre ressurser enn dem som ligger i kursene.

Homo appiens av Arne Krokan (Heftet)

Flere av tekstene i kursene er hentet fra boken HOMO APPIENS, som har undertittel «hvordan teknologi endrer samfunn». Så om du vil lese litt «på tvers av» kursene finner du mange av temaene samlet og satt i perspektiv av «the good, the bad and the ugly» med tanke på hvordan teknologi er tatt i bruk på ulike områder i samfunnet og i ulike samfunn.

Dette betyr at jeg nå snart har 8 nettbaserte kurs tilgjengelig. Jeg skriver snart fordi jeg jobber med en ny versjon av kurs i digital økonomi. Håpet er å ha dette ferdig før påske 2023 der målet er å gjøre innholdet mer tilgjengelig for «folk flest» enn i de tidligere bøkene jeg har skrevet om disse temaene.

Om du vil være med på reisen er det bare å begynne. Du kan bare trykke på lenken til de ulike kursene og melde deg på. Dette er gratis, og det følger ingen forpliktelser til å gjennomføre selv om du starter. Jeg tenker at det er bedre at flere lærer litt om disse emnene enn ingenting, og det er bare gjennom å starte selv at du kan finne ut om temaene er nyttige og interessante nok til at du vil bruke mye tid på å gå gjennom dem.

Den beste måten å gjøre det på er ved å ta med seg en venn eller kollega og gå gjennom dette sammen. Da har du noen å diskutere de mange interessante temaene med.

I løpet av vinteren vil jeg også kjøre en rekke webinarer der vi tar opp temaer som er behandlet i kursene. Her har jeg allerede avtaler om deltakelse fra mange interessante og interesserte personer som jeg gleder meg til å samtale med. Webinarene kan du melde deg på her, så får du en «reminder» dagen før og også en time før vi har sendinger. Du kan melde deg på webinarene her og se opptak av tidligere webinarer her.

Arne Krokan

professor emeritus, tidligere Institutt for industriell økonomi og teknologelse og Institutt for sosiologi og statsvitenskap NTNU. Forfatter, kurator, foredragsholder. Styremedlem Norsk teknisk vitenskapsakademi.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.